Smešna strana sveta : Ukrajinskog ambasadora za predsednika Nemačke

Nemačka je digla veliku prašinu povodom uvrede koju je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski javno naneo nemačkom predsedniku Frank Valteru Štajnmajeru odbivši njegovu posetu solidarnosti Kijevu, ali su izrazi opšteg nemačkog zaprepašćenja i uvredjenosti praćeni televizijskim snimcima srdačnih susreta Štajnmajera s aktuelnim ruskim političarima, koji njegov moralno – politički položaj ne brane nego podrivaju.

I pored samokritike.

Štajnmajer se posebno proziva zbog po njemu nazvane formule za rešavanje problema Donbasa, koju je Kijev odbio da sprovede, a sad je prozreo šta u stvari iza nje stoji.

Berlin od  Kijeva zvanično traži da uvredu povuče i Štajnmajera primi u goste, ali je Nemačka toliko motivisana da kazni Rusiju da se ovaj mali incident medju saveznicima može završiti samo pozitivnom odlukom Berlina na zahtev Ukrajine da joj isporuči teško naoružanje.

Nemački kancelar Olaf Šolc je, iz javne solidarnosti s Štajnmajerom, zasad odbio poruku iz Kijeva da je kancelar tamo više nego dobrodošao, ali nema nikakve sumnje da će na taj put krenuti i ne praznih šaka.

Da je tome baš tako, svedoči i aktivnost ukrajinskog ambasadora u Berlinu Andreja Meljnjika, koji očito slučaj Štajnmajer smatra elaboriranim, pa ide dalje : račune za svoju spoljnu politiku prema Rusiji mora da mu položi i bivša nemačka kancelarka Angela Merkel ili…?

Zbog svoje posvećenosti Nemačkoj nekad  nazivana „Mutti“, Merkelova je na ove zahteve zasad ostala gluva.

Ipak, pitanje je koliko daleko će se ići s revizijom nemačke istočne politike?

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com