Ukidanje tv – takse u Francuskoj : Sindikati prete štrajkom!

Sindikati francuskih javnih servisa pozvali su na štrajk 28.juna pošto je Vlada Francuske saopštila da će odmah posle parlamentarnih izbora parlamentu uputiti predlog izmena zakona o finansiranju javnih servisa, a u skladu s predizbornim obećanjem francuskog predsedsednika Emanuela Makrona.

Vlada je saopštila da će televizijska taksa biti ukinuta u toku 2022.godine, što je godišnja ušteda od 138 evra (kontinentalna Francuska) odnosno 88 evra (prekomorska Francuska) za oko 23 miliona francuskih domaćinstva.

Kako će se France Televisions (France2, France3, France4, France5), Arte – France, Radio France, RFO, RFI i Nacionalni audiovizuelni institut ubuduće finansirati, Vlada Francuske nije precizirala, ali je navela da će „finansiranje javnih servisa biti osigurano uz poštovanje ustavnih vrednosti pluralizma i nezavisnosti medija“.

Sindikati javnih servisa, medjutim, smatraju da bi ukidanjem televizijske takse bio doveden u pitanje opstanak javnih servisa.

„Ukidanje televizijske takse u ime kupovne moći preti opstanku javnih servisa. To će prekarizovati i pauperizovati javne servise i prepustiti  ih na milost   budžeta države, odnosno na neprekidnoj  arbitraži i pritisku politike“, saopštili su sindikati France Televisions.

Budući da su njegovi politički oponenti kao glavnu temu i predsedničkih, a sad i parlamentarnih izbora, istakli, rastom cena hrane i energenata,  ugroženu kupovnu moć Francuza, Makron je obećao da će tu kupovnu moć ojačati ukidanjem televizijske takse.

Od te se takse, koju plaćaju domaćinstva i firme koji poseduju televizor, godišnje ubere nešto iznad tri milijarde evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com