Usta puna pšenice : A cena 56,2 odsto viša nego prethodne godine

Pšenica je napravljena spoljno-političkom temom i sad se javlja o pregovorima na više tačaka u svetu da se oslobode politički koridori kako bi  ona stigla na cilj i opet postala – hrana.

Na fonu tih vesti, njena tokom prethodnih meseci naduvana cena, počela je da pada.

Prema podacima Raiffeisenbank, danas se tona pšenice za isporuke u septembru 2022.godine trguje po ceni od 379,75 evra što je za 2,75 odsto niža cena nego juče.

Posle nekoliko nedelja rasta, pad cene pšenice registrovan je tokom ove nedelje i na Produktnoj berzi u Novom Sadu.

Kako, uz potvrdu vesti o pregovorima o transportu ukrajinskog žita, saopštava Agencija UN za poljoprivredu i hranu (FAO), cena pšenice je rasla tokom četiri prethodna meseca zaredom.

U maju je ta cena, u VELIKOPRODAJI, bila za 5,6 odsto viša nego u aprilu i 56,2 odsto viša od prosečne cene pšenice od maja 2021.godine.

FAO za ovakav cenovni razvoj okrivljuje nedavnu  zabranu izvoza pšenice iz Indija, koja je drugi po veličini proizvodjač, i rusku intervenciju u Ukrajini, koja je veliki izvoznik žita.

SAD i Ukrajina tvrde da se u ukrajinskim lukama blokirano nalazi oko 20 miliona tona pšenice namenjene izvozu, koje bi značajno mogle da utiču na smirivanje cena.

Pres sekretar Ministarstva inostranih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko je u oštroj formi izneo niz zahteva, koje Rusija mora da ispuni.

„Rusija treba odmah da deblokira ukrajinske morske luke, da prekine gadjanje Odese i drugih priobalnih gradova, pomeri svoju flotu na rastojanje, koje će učiniti nemogućim streljbu po trgovačkim brodovima i neće smetati medjunarodnoj avijaciji“, prenosi reči Nikolenka Komersant.

Moskva tvrdi da je spremna da obezbedi humanitarne koridore za izvoz tog žita, ali da je crnomorske luke pod svojom kontrolom minirao Kijev i da taj problem Kijev treba i da reši.

Sem toga, Moskva traži da se u zamenu za njene ustupke, ukinu ograničenja izvozu njenog žita i djubriva, recimo zabrana osiguravajućim kućama da osiguravaju brodove koji prevoze ruske agrarne proizvode i djubriva.

Postavlja se i putanje garancija da  brodovi koji izvezu ukrajinsko žito u povratku neće prevoziti oružje…

Juče su se u Moskvi tim povodom sastali zamenik ministra odbrane Ruske Federacije Aleksandar Fomin i zamenik generalnog sekretara Ujedunjenih nacija Martin Grifits.

Kako su preneli ruski mediji, Fomin je istakao da je ruska vojska još u martu otvorila humanitarni koridor kojim iz luke Marijupolj mogu da izlaze brodovi.

Fomin je skrenuo pažnju Grifitsu da Kijev odgovara za razminiravanje luka pod svojom kontrolom i čišćenje plovnih puteva (ranije je javljeno da mine plivaju morem).

Pozivajući se na tursku agenciju Anadolu, Radio Sputnjik je preneo da će u Istanbulu, uz posredovanje Turske a u koordinaciji sa UN, biti formiran centar za komunikaciju Rusije i Ukrajine u pitanjima izvoza ukrajinskog žita.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com