Američke korporacije sakrile više od 1.300 milijardi dolara u poreskim rajevima

Velike američke korporacije sakrile su više od 1.300 milijardi dolara u raznim of-šor fondovima, navodi se u izveštaju nevladine organizacije Oxfam.

Bermudi

U izveštaju se otkriva da 50 najvećih američkih firmi poseduje više od 1.600 filijala u poreskim rajevima, prenosi RT.

Oxfam tvrdi da su te kompanije od 2008. do 2014. godine zaradile skoro 4.000 milijardi dolara i da su od američke države, u istom periodu, dobile pomoć od čak 11.000 milijardi dolara. NGO procenjuje da ove kompanije na svaki dolar plaćenog poreza od države dobiju 27 dolara subvencija.

Prema navodima Oxfama, tehnološki gigant Apple ima preko 181 milijardu dolara u tri of-šor filijale.

Međunarodni konglomerat Dženeral elektrik dobio je 28 milijardi dolara subvencija, a u 18 of-šor filijala sakrio je 119 milijardi dolara. Na trećem mestu se nalazi Majkrosoft koji „čuva“ 108 milijardi dolara u poreskim rajevima.

Među prvih deset nalazi se i farmaceutski gigant „Pfizer“, Guglova matična kompanija „Alphabet“, kao i energetska firma Ekson Mobajl.

„Opet imamo dokaze o masovnom zloupotrebljavanju svetskog poreskog sistema. Ovakva situacija, gde bogati i moćni ne plaćaju porez, ne može se više nastaviti“, rekao je poreski savetnik Oxfama Robi Silverman i pozvao američke vlasti da okončaju eru poreskih rajeva.

Ta organizacija tvrdi da oko 90 odsto svetskih kompanija na ovaj način izbegava plaćanje poreza.

„Američke korporacije ostvarile su tokom 2012. godine 80 milijardi dolara profita na Bermudima, više nego u Japanu, Kini, Nemačkoj i Francuskoj zajedno!“, zaključuje se u izveštaju.

Bermudi su prekomorska teritorija Velike Britanije u Severnom atlanrskom okeanu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com