Analitičar iz Vašingtona: Kad su na spisku svi, znači nije niko

Direktor Centra za strateška istraživanja iz Vašingtona Dmitrij Sajms rekao je večeras da je preopširni spisak ruskih gradjana iz Kremaljskog izveštaja „promišljeni i hrabar postupak“ administracije američkog predsednika Donalda Trampa.

Zakon o protivnicima Amerike, donet 2. avgusta 2017. godine, obavezivao je Trampa da do 29. januara 2018. godine utvrdi spisak ljudi bliskih ruskom predsedniku Putinu i oligarha. Spisak je utvrdjen, izgleda, tako što je prepisan telefonski imenik ruske vlade, predsednika, parlamenta i javnih preduzeća i dodata mu je poslednja Forbsova rang lista ruskih milijardera, rekao je Sajms.

„A kad su na spisku svi, znači nije niko“, rekao je Sajms.

On je rekao da se američki predsednik Tramp „potčinio zakonu, ali je u datim okvirima zauzeo maksimalno elastičnu poziciju“.

Sajms tvrdi da je postojala radna grupa, u kojoj je bilo i nekoliko predstavnika ruske opozicije, koja je tražila da se prema strogim kriterijumima utvrdi vrlo ograničen spisak. Ali administracija Trampa je uradila kako je uradila.

Ovaj slučaj, tvrdi Sajms, pokazuje da u Vašingtonu postoji dualizam vlasti i ovo što je učinio Tramp je „minimum onoga što su mu dopuštale postojeće okolnosti“.

Sajms je za rusku državnu televiziju komentarisao i američki zakon koji preti sankcijama trećim zemljama koje ugovaraju poslove s ruskim vojno-industrijsko-obaveštajnim kompleksom

Američka administracija je danas saopštila da neće uvoditi nikakve sankcije protiv tih država, jer je zakon uticao na uzdržavanje niza zemalja i dao rezultate u vidu odustajanja od ugovora vrednih više milijardi, rekao je Sajms.

Mišljenje Sajmsa sasvim se razlikuje od ostalih komentara prošle noći objavljenog spiska, u okviru Kremaljskog izveštaja američke administracije Kongresu, koji su u ovom spisku videli objavu rata Rusiji i pad rusko-američkih odnosa na najniži nivo.(“S kim će ubuduće razgovarati u Moskvi, kad su svi na spisku“).

Ono što ogromna većina komentatora vidi kao nelogičan izbor imena, Sajms vidi kao promišljenu odluku namernu da spisak obesmisli.

Sajms tvrdi da za postojanje još jednog, tajnog spiska on ne zna, a najavi američkog ministra finansija Mnučina da za spiskom slede sankcije, Sajms nije dao važnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com