Bajden je video princa : Cena nafte ni makac

Komentatori na Zapadu i Istoku jedinstveni su u oceni da je američki predsednik Džo Bajden prispećem u Saudijsku Arabiju definitivno rehabilitovao i na zapadnu političku scenu vratio kontroverznog saudujskog princa – prestolonaslednika, iz milošte zvanig MbS.

Kategoričnost tog zaključka ni malo nije umanjila činjenica da se Bajden sa saudijskim kraljem rukovao, a pozdravljanje sa njegovim omiljenim sinom navodno sveo na kovid – pesničenje, princ je danas dokazao koliko je jak, američki predsednik koliko je slab.

Ni to što je Bajden novinarima izjavio da je princu u lice skresao da veruje da je on dao saglasnost na ubistvo saudujsko – američkog novinara Džamala Kašogija i da će Saudijska Arabuja  odgovarati ukoliko se takvo ubistvo ponovi, nije promenilo osnovni utisak.

„On je u osnovi rekao da lično za to [ubistvo Kašogija]nije odgovoran. Ja sam istakao da verujem da jeste… To što se s Kašogijem dogodilo uznemirujuće je“ rekao je Bajden.

On je ranije objasnio da se na noge Saudijskoj Arabiji i njenom princu uputio s namerom da oživi pogrešno, za vreme njegovog prethodnika, zanemarene američke interese u regionu, u koje spada i ublažavanje uticaja sankcija uvedenih Rusiji na cene energenata na američkom tržištu.

„Saudijska Arabija je suviše važna za svet, a da bi je reducirali na pitanje ljudskih prava“, rekao je za nemački javni servis ARD profesor Univerziteta u Kairu Mustafa Kamala Sajed i rekao je gotovo sve.

Razgovori se nastavljaju u subotu i gotovo da nema sumnje da će Rijad u pogledu povećanja količine nafte, koju isporučuje svetskom tržištu, nešto izaći u susret Vašingtonu, ali ne bez dogovora s Moskvom u okviru OPEK+. Koliko će oružja i drugih ustupaka dobiti za uzvrat znaće se ubrzo.

Dve strane su već u petak razmenile male ljubaznosti : Bajdenov avion je u Džedu doleteo direktno iz Izraela radi čega je Saudijska Arabija prvi put otvorila svoj vazdušni prostor jednom letu iz te zemlje, a Vašington je objavio povlačenje svojih vojnika sa saudijskog ostrva Tiran, na kome se u okviru mirovne misije nalaze od primirja izmedju Egipta i Izraela 1981.godine.Ostrvo će biti korišćeno u turističke svrhe, dogovoreno je 2017.godine.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com