Baš dobronamerno hrvatsko pitanje iz Vašingtona : Da li će Rusija priznati Republiku Srpsku?

Dopisnica HRTa iz SAD Branka Slavica danas je Bosnu i Hercegovinu na iznenađujući način dovela u vezu sa rusko – ukrajinskim sukobom.

Hrvatsko pitanje iz Vašingtona je upućeno u Vašington Gabrijelu Eskobaru, specijalnom američkom izaslaniku za Balkan : Da li je moguće da Rusija sad prizna Republiku Srpsku?

Eskobar je rekao da ništa nije čuo o tome, ali misli da bi svaki korak  kojim bi se desitabilizovala BiH sada bio katastrofalan.

On je rekao da ne dele sve vodje u BiH viziju njenog članstva u Evropskoj uniji.

„Ali mislim da razlozi nisu politički ciljevi, to sam već rekao. Tu se pre svega radi o zaštiti od korupcije. Mislim da Republika Srpska ne želi nezavisnost. Mislim da Republika Srpska, pogotovo se Milorad Dodik želi osloboditi svih federalnih sudova, istraga i regulatora koji bi stali na kraj njegovoj korupciji. Mislim da ne želi nezavisnost jer nezavisnost traži odgovornost prema budžetu, prema nizu drugih stvari. Zna da ga u regiji niko ne bi priznao, niko od suseda“.

Eskobar se nije upuštao u detalje o tome koji se postupci za korupciju protiv Dodika vode pred federalnim sudovima niti o tome kome je na teretu budžet Republike Srpske.

Na primedbu da sankcije u BiH dosad nisu pomogle, Eskobar je pripretio ruskim sankcijama.

„Trenutno sankcijama ciljamo ruske oligarhe. Pogledajte te sankcije, to bi se miglo dogoditi i u toj regiji. Ljudi koji ne veruju da sankcije deluju, moraju samo pogledati Rusiju“, rekao je Eskobar.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com