CNN: Rusi nisu ni radare uključili

Dopisnik CNN-a iz Moskve Sem Kajli ocenjuje da je reakcija na hemijski napad na sirijski grad Dumu bila veoma ograničena i misli da Rusija veoma verovatno na američko-britansko-francuski napad na Siriju neće odgovoriti.

„Ceo plan napada je unapred otkrio niko drugi do predsednik SAD Donald Tramp. Sirija je znala da će se to dogoditi, pa su znači znali i Rusija i Iran. To jest bilo je više nego dovoljno vremena da se skloni oprema, ljudstvo i tehnika iz oblasti koje je, po svemu sudeći, trebalo da budu meta napada. I, prema saopštenjima sirijskih vlasti, napadi nisu za rezultat imali nijednog poginulog čoveka, a ranjena su tri. Što je još važnije, ruski radari čak nisu bili ni uključeni – rakete dok su letele nisu izazvale nikakva kontradejstva Rusije, ona ih čak nije ni pratila. Dakle, prema mom mišljenju napadi su bili brižljivo proračunati kako bi bila izbegnuta eskalacija, koju je kao realnu opasnost video američki ministar odbrane Matis“, izvestio je dopisnik CNN-a iz Moskve.

On je dodao da „ovog trenutka, čini mi se, Rusija nije suviše uznemirena, ona govori ono što se od nje očekuje, odnosno izražava svoje nezadovoljstvo i nada se da je pitanje zatvoreno“.

U većini zapadnih izveštaja su posebno uočljive dve stvari: izrazito se nastoji pokazati i dokazati da se nije dogodilo ništa odnosno da neke naročite štete u Siriji nije bilo i drugo, uglavnom se optužba o upotrebi hemijskog oružja u sirijskoj Dumi podrazumeva kao dokazana stvar, što ona nikako nije, po čemu slučaj u sećanje priziva tragediju Iraka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com