Detroit spasen od propasti

Jedan od dva ključna poverioca nekadašnje uspešne američke automobilske metropole Detroita, dogovorio se sa gradom o planu njegove finansijske sanacije, piše Detroit free press.

Tako je sudski postupak za ispitivanje uslova za stečaj odložen za ponedeljak, kako bi mogli da budu dogovoreni detalji ovog sporazuma između kuće Syncore, koja osigurala obveznice kojima se zadužio grad, i Detroita.Ukoliko bi do dogovora došlo, ostao bi samo još jedan veliki poverilac koji se protivi planu sanacije – Financial Guaranty Insurance.

Ove dve osiguravajuće kuće su do sad insistirale da grad proda umetnička dela iz svog vlasništva, čija se vrednost procenjuje između 4,6 i 8,1 milijardi dolara. Detroit poseduje 66 hiljada slika i skulptura.

Detroit je pre godinu dana objavio bankrot, što je bio do tad najveći bankrot jednog grada u Americi. Grad želi da smanji svoje dugove sa 18 na 11 milijardi dolara i da u roku od 10 godina investira 1,4 milijardu u poboljšanje usluga i infrastrukture u gradu.

Broj stanovnika Detroita, nekada cvetajućeg grada u Americi, pao je sa 1,8 miliona, koliko je u gradu živelo 50-ih godina, na sadašnjih 700 hiljada. Hiljade kuća su prazne, nezaposlenost je iznad proseka u državi, a stopa kriminala je jedna od največih u SAD.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com