Epl je u pravu, namere FBI su bezobalne

Uvid u sudske dokumente, koje je imao Njujork tajms, pokazuje da zahtevi Federalnog istražnog biroa (FBI) da Epl ukine zaštitu iPhona svojih klijenata nisu ograničeni na samo jedan slučaj možda povezan sa islamskim teroristima.

Apple vs FBI

FBI je od Epla tražio izradu softvera kojim će biti skinuta zaštita i FBI-u omogućen pristup podacima sa privatnog iPhona u još bar deset slučajeva. Pri tome se ne radi o terorizmu nego o trgovini drogom ili pornografiji.

Šef Epla Tim Kuk je u pismu upućenom klijentima objasnio da je kompanija odbila zahtev FBI da izradi softver kojim bi bila skinuta zaštita da iPhona koji je pripadao atentaroru iz San Bernardina jer veruje da tada zahtevima FBI ne bi bilo kraja. Ukoliko Sud da za pravo američkoj vladi, a ne Eplu, samo tužilaštvo u Njujorku ima na umu 175 iPhona na kojima veruje da se nalaze podaci koji bi mogli da budu u vezi sa raznim krivičnim delima uključujući ubistva i silovanja.

U atentatu u San Bernardinu poginulo je 14, a ranjene su 22 osobe.

Šef Fejsbuka Mark Zukerberg podržao je u ovom sporu Epl, a kandidat za republikanskog kandidata za predsednika SAD Donald Tramp je podržao FBI i pozvao na bojkot Epla.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com