Epl predstavio „najnapredniji pametni telefon na svetu“

Epl je večeras pod budnim okom cele IT zajednice predstavio hrpu noviteta na kojima su radili proteklih godinu dana. Bez dlake na jeziku možemo reći kako se radi o najisčekivanijem događaju ove godine, bar što se tiče noviteta na polju mobilne tehnologije i ostalih gadžetolikih inovacija, piše hrvatski internet portal Zimo.

Kao i svake godine u ovo vreme, sve je počelo u 19 sati po našem vremenu u „Bill Graham Civic Auditoriumu“ u San Francisku gde se prvi na binu popeo Tim Kuk, popraćen aplauzom novinara iz celog sveta, dok njegove korake svojim iPhoneovima „love“ blogeri iz prvih redova, Kuk pozdravlja sve okupljene i odmah prelazi na stvar predstavljajući novosti vezane uz njihov Epl Watch.

Nakon Watcha, Kuk i ekipa odmah su odlučili preći na novi iPad Pro sa zaslonom dijagonale 12,9 inča, kao i A9X procesorom za koji kažu kako je za 80% brži od većine prenosnih kompjutera na tržištu, a predstavljeno je i nekoliko novih proizvoda namenjenih upravo Pro liniji novih iPadova poput pametne tastature i stylus naziva Apple Pencil.

Sve u svemu, moglo se videti mnogo toga, pa krenimo na ono najbitnije…

watchOS stiže 16. septembra

watchOS

Kuk je na samom početku predstavio najvažnije funkcije novog operativnog sistema za Epl Watch, a koji će biti dostupan za preuzimanje sredinom meseca, tačnije 16. septembra. Uz novu verziju veže se podosta novih funkcija poput podršee za Facebook Messenger, odnosno third-party aplikacije, a predstavljena je i sportska verzija kaiša za ovaj pametni sat iz Epla.

13-inčni iPad Pro s pametnom tastaturom Epl Pencil olovkom

epl2

Kao što smo mogli naslutiti iz glasina, novi Pro donosi veći ekran rezolucije 2732 x 2048 pikslea. Tablet je pogonjen Eplovim A9 čipom, novom generacijom čipseta koji neće puno narušiti autonomiju baterije. Kažu kako je tablet idealan za multitasking, budući da dolazi s novom generacijom iOS-a koja donosi, između ostalog, i ovu podršku. Uz novi iPad dolazi i pametna tastatura istoimenog naziva „Smart keyboard“, a tu je i stylus iliti olovka za piskaranje po ekranu.

Epl TV stiže u oktobru, baziran je na iOS-u i koristi Siri

epl3

Hardverski i softverski osveženi Epl TV oslanja se na glasovno upravljanje televizorom i poseduje sopstveni App Store s aplikacijama namenjenim isključivo za korištenje na TV-u. Uz „kutiju“ dolazi i daljinjski upravljač sa staklenim touchpadom, kao i par dugmića poput onog koji služi za pozivanje Siri. Daljinac ima ugrađen i senzor pokreta koji se čini kao odlična novost što se tiče igranja na televizoru, u svakom slučaju odlična vest za sve one koji ne trpe reklame.

epl4

Operativni sistem koji se vrti na ovom uređaju dolazi pod jednostavnim nazivom tvOS, baziran je na iOS-u, a zapravo predstavlja vetar u leđa svim developerima, budući da će dodatno proširiti tržište Eplovih aplikacija. Šta još reći o Epl TV-u? S obzirom na to da ovaj proizvod nije toliko čest izvan granica SAD-a, vrlo je mala verojatnost da će korisnici s ovog područja uopšte pokazati zanimanje za novi Epl TV, ali – živi bili pa videli.

Zvezde večeri – iPhone 6S i 6s Plus

epl5

Novi iPhoneovi dolaze u dve varijante – 6S i onoj većoj 6S Plus. Što se tiče same ergonomije, odnosno izgleda, gotovo da ni nema razlike u odnosu na prethodnu generaciju 6. Jedini novitet koji se veže uz dizajn je nova paleta boja uređaja, pa tako sada imamo na izbor do 4 kombinacije. Ali ipak, priča se menja ako se okrenemo na hardverske funkcije. Jedna od bitnijih je ona koja dolazi pod nazivom 3D Touch, a zapravo omogućava uređaju da prepozna nivo pritiska prsta na ekran i na taj način olakša interakciju u aplikacijama.

Na primer, umesto da tapne na neki mejl i pročita ga u celosti, korisnik može malo jače pritisnuti na isti mejl u inboksu i na taj način otvoriti skraćenu verziju mejla pri čemu štedi na vremenu. S druge strane, ova tehnologija omogućava da zavisno o nivou pritiska upravljate aplikacijom direktno iz home screena, pa se tako možete „čekirati“ a da ne ulazite u samu Fejsbuk aplikaciju i kliknete na Check in dugme. Sve u svemu, izgleda dosta korisno, ali verovatno će trebati neko vreme da se ova funkcija uvuče u rutinu korisnika budući da smo se svi već naviknuli na „tap“ metodu. Na uređaju je i nova generacija čitača otiska prstiju koja je navodno 2x brža u procesu čitanja otiska prsta. Što se tiče kamere, Epl je ugradio 12-megapikselnu kameru s iSight senzorom za koji kažu kako je daleko kvalitetniji od onog koji je ugrađen u prethodnu šesticu.

Epl je ovaj put odlučio igrati na sigurno pa su tako lansirali aplikaciju koja omogućava prenos podataka s Android uređaja na iPhone. Dobro odigrano, ali biće zanimljivo videti koliko je korisnika zaista odlučilo emigrirati s jednog Androida na samoprozvani najbolji pametni telefon na svetu.

Najavljen je i iOS 9 koji će biti dostupan za preuzimanje već krajem sledeće nedelje, tačnije 16. septembra, a predstavljen je i poseban program za korisnike s američkog tla koji omogućava povoljniju kupovinu novog iPhonea, pri čemu plaćate mesečnu nadoknadu od 32 američkih dolara, a Epl će vam zauzvrat svake godine priuštiti novu verziju iPhonea.

Za kraj svirao „One Republic“

Nastupom ovog američkog pop-rok benda zaključen je događaj. Nakon što su momci iz „One Republica“ odradili svoje, na binu se vratio šef Epla, Tim Kuk i zahvalio svima na pažnji. Šta god rekli o novim iPhoneovima, vredi zaključiti kako se radi o fantastičnoj nadogradnji već dokazanog tržišnog flagshipa koji ujedno vlada titulom najpopularnijeg pametnog telefona na svetu. Isto tako treba priznati kako je mnogo detalja sa samog događaja otkriveno već ranije pa smo tako još početkom meseca saznali kako će biti reč o nadogradnji Epl TV-a, sve u svemu – Epl je odradio odličan posao. Dobili smo softverski osveženu liniju iPhone uređaja koja u ponudi ima širi spektar boja što će posebno primamiti žene, a sada je red na korisnicima koji su najbolji pokazatelji uspešnosti ovog uspešnog brenda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com