Esmark Steel Group: Kupimo jeftino, a onda zaradimo gomilu novca

Komisija za sprovođenje modela strateškog partnerstva za privatizaciju Železare Smederevo utvrdila je da je ponuda američkog Esmarka za smederevsku čeličanu validna, a portal Ekonosmke Vesti podseća na tekst o Esmark Steel Group-u, objavljen 05. januara ove godine:

_________________

Esmark Steel Group je članica Esmarka, korporacije koja u svom portfoliju ima kompanije koje se bave avijacijom, energetikom, raznim vidovima industrije, pružanjem finansijskih usluga, nekretninama… Ulazak ove kompanije u strateško partnerstvom sa Republikom Srbijom u Železari Smederevo, ukoliko njihova ponuda bude prihvaćena, biće ostvaren kroz njihovu nedavno osnovanu ćerku-firmu Esmark Europe.

Esmark Steel Group, kako se navodi na njihovom sajtu, je jedan od vodećih američkih prerađivača i distributera ravno valjanog čelika, kao i treći najveći proizvođač čeličnih ploča u SAD. Iako su mediji u Srbiji tvrdili da je Esmark jedan od najvećih proizvođača čelika na svetu to nije isitna. Esmark ili Esmark Steel Group ne nalaze se na relevantnim spiskovima najvećih proizvođača čelika na svetu, čak ni u prvih 50.

Esmark

Esmark Steel Group je osnovana u novembru 2009. godine, kada je pod okrilje Esmarka za 10 miliona dolara ušao Amtex Steel (sada Chicago Steel & Iron).  Iste godine ESG je kupio Excalibur Machine Company, koja se bavi preciznom obradom i proizvodnjom delova, podsklopova i materijala od čelika, za 3,5 miliona dolara.

Dve godine kasnije u sastav ESG-a ulaze Century Steel i Sun Steel iz Čikaga, kao i Independent Steel iz Klivlenda. Interesantno je da je te čeličane Esmark kupio od ruskog OAO Severstal-a, kome je samo par meseci pre eskalacije krize 2008. godine i oštrog pada cene čelika prodao svoju kompletnu metalsku industriju za 1,23 milijardi dolara!

Kada se krajem 2009. godine Džejms Bušar, vlasnik Esmark-a, vratio metalskoj industriji, on je u jednom intervjuu rekao: „Mislim da možemo da uradimo ono što smo pre radili – kupimo jeftino, čekamo sa strane dok se potražnja ne poveća i onda zaradimo gomilu para“.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com