Počelo otvaranje ponuda za Železaru Smederevo

U Agenciji za privatizaciju, uz veliko interesovanje domaće javnosti, danas u 10 časova je počelo otvaranje ponuda za strateškog partnera za Železaru Smederevo.

Za privatizaciju 80,01 odsto smederevske čeličane stiglo je 9 ponuda, ali su samo „jedna ili dve validne„, izjavio je ove nedelje premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je istakao da bi Vlada Srbije kao strateškog partnera u Železari volela da vidi američki Esmark.

Mediji spekulišu da su se na Javni poziv za strateškog investitora za Železaru Smederevo javili Krasni oktobar (Rusija), United Machinery Corporation (Rusija), Prominvest AG (Švajcarska), Steel Metal One Holding AG (Švajcarska), United Group SA (Luksemburg), North London Trade Centre Limited (Velika Britanija), Re Allozs SP Zoo (Poljska), Esmarks Europe B.V. (SAD-Holandija) i Rafflesia Trading Pvt. Ltd iz Bangledeša.

Prvi uslov tendera bio je da investitor u poslednje tri godine ima prihod od najmanje 300 miliona dolara.

Obaveze potencijalnog strateškog partnera je očuvanje broja radnih mesta (preko 5.000), pokretanje proizvodnje u visokoj peći 2, kao i održavanje pune proizvodnje visoke peći 1.

Železara Smederevo trenutno duguje nešto više od pola milijarde evra, a samo u 2013. godini napravljen je gubitak od skoro 15 milijardi dinara. Država svakog meseca Železaru Smederevo finansira sa nešto manje od 10 miliona evra.

Ponude otvara Komisija za sprovođenje modela strateškog partnerstva za privatizaciju Železare Smederevo.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com