Farmaceutski trougao: Allergan i Actavis idu dalje, Valeant poražen

Valeant, najveći rival Allergan-a kada je u pitanju proizvodnja botoksa, bio je blizu kupovine svog rivala, ali je na kraju ostao „kratak“ za 6 milijardi dolara u odnosu na Actavis.

„Jednostavno nismo mogli da opravdamo svojim deoničarima plaćanje 219 dolara po akciji Alergan-a“, rekao je Majkl Pirson, izvršni direktor Valeant-a.

U svojoj prvobitnoj ponudi Allergan-u, koja je bila teška 54 milijarde evra, Valeant je dobio podršku najvećeg deoničara Allergan-a „Pershing Square Capital Managmenet LP-a“, u vlasništvu Bila Ejkmana. Plan je bio da se Allergan u potpunosti izmesti iz SAD u Kanadu, odakle posluje Valeant, što bi im omogućilo zaradu kada je u pitanju plaćanje poreza. Međutim, onda se u čitavu priču uključio Actavis sa direktno većom ponudom. Prema navodima američkih medija Valeant je bio spreman da ide do 60 milijardi dolara, ali ne i do vrtoglavih 66 milijardi.

Časopis Fortune ističe da je ova kupovina bez posla ostavila Dejvida Pajota, izvršnog direktora Allergan-a, koji je bio najveći zagovornik spajanja sa Actavis-om, a veliki protivnik spajanja sa Valeant-om. Pajot, dodaje Fortune, takođe nije dobio ono za šta se zalagao prilikom protivljenja spajanju sa Valeantom. Naime, on je tada rekao da ne želi da „njegov“ Allergan kupi kompanija koja se brzo širi kupovinom konkurenata i koja ne ulaže značajne sume u istraživanje i razvoj. Da, to jeste slučaj sa Valeantom, primećuje Fortune, ali i sa Actavis-om. Podsećanja radi, Actavis je ove godine već ostvario jednu značajnu kupovinu, potrošio je 28 milijardi dolara na kupovinu rivalske kompanije „Forest Laboratories“.

I na samom kraju, da priča bude što je komplikovanija moguće, kao što je to i uvek slučaj u farmaciji, Actavis i Valeant, sada ljuti protivnici, pre godinu dana su pregovarali o spajanju. Tada je Valeant nudio 13 milijardi dolara u akcijama Actavis-u za spajanje koje bi stvorilo kompaniju sa tržištem vrednim 150 milijardi dolara. Međutim, Actavis, tada daleko manja kompanija nego što je sada, nije bio zadovoljan, želeli su novac, a Valeant novac jednostavno nije imao.

 

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com