I Amerikanci ubrzavaju gradnju ledlomaca za osvajanje Arktika

Vesti o borbi za kontrolu prostranstava i bogatstva Arktika poslednjih se dana umnožavaju: pošto su ruski mediji objavili da će Rusija do 2020. godine povećati sadašnju flotu ledolomaca sa 35 za još 14, od kojih će ukupno sedam biti na atomski pogon, odgovor je stigao i iz Vašingtona.

ledolomci

Američki predsednik Barak Obama objavio je danas da će američki odgovor na „pojačano rusko vojno prisustvo u Arktiku“ biti ubrzavanje gradnje američkih ledolomaca, kojih je sada, prema ruskim informacijama,  u Arktiku samo 4 a nijedan nije na atomski pogon. Bela kuća tvrdi da Rusija u Arktiku ima 40 ledomolomaca i da se još 11 nalazi u fazi gradnje ili planiranja.

Barak Obama je, kako vest Rojtersa na značajnom mestu prenose ruski mediji, najavio da će nabavka teškog ledolomca biti obavljena dve godine pre roka, odnosno do 2020. godine kako bi se „držao korak sa Rusijom“ .

Više ruskih zvaničnika je u poslednje vreme najavljivalo formiranje posebne vojne strukture za jačanje bezbednosti u Arktiku i zaštite ruskih interesa.

Medjunarodno-pravni status arktičkih prostranstava, pišu ruski mediji, trenutno je predmet spora pre svega izmedju SAD, Kanade, Rusije, Danske, Švedske, Norveške i Finske. Glavni predmet spora je kontrola nad podvodnim grebenima Lomonosov i Mendeljejev gde bi se, prema poslednjim istraživanjima, moglo nalaziti 12 odsto svetskih rezervi nafte

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com