Koliko ljudskih života vredi kompanija Boeing?

U februaru ove godine, nedodirljiva američka kompanija Boeing isporučila je kupcima samo 17 putničkih aviona, 15 joj je naručeno, a tri su narudžbe otkazane, dok je konkurent Airbas isporučio 49 svojih mašina.

Vrednost akcije Boeing od početka godine pala je za oko 27 odsto, a za poslednjih pet godina, koliko traje ubrzano urušavanje njene reputacije, pad te vrednosti je oko 50 odsto. Akcionari su na gubitku nekoliko desetina milijardi dolara.

I samo je to nedostajalo:usred svedočenja o namernim sigurnosnim propustima kompanije u proizvodnji aviona, samoubistvo je izvršio njen bivši menadžer za kvalitet, zviždač Džon Barnet (62),kako je objavio BBC.

Razlozi za ovakav pad kompanije Boeing zdravo su ozbiljni, pa je joj tadašnji američki predsednik Donald Tramp svojevremeno predložio da joj nema druge nego da promeni ime.

Sad to ne bi bilo dovoljno, pa CNN tvrdi da bi svaka druga kompanija na mestu Boeing već preduzela mere za pokretanje procedure bankrota, ali veruje da Boeing uprkos svim razlozima sigurno-neće!

Da bezbednost svojih putničkih aviona kompanija Boeing kontroliše sama i prema sopstvenom nahođenju i da Federalna agencija za aviosaobraćaj (FAA) ne sme Boeing da pita ni koliko je sati, bilo je ko dan jasno posle dve katastrofalne nesreće aviona 737 MAX 8, krajem 2018.i početkom 2019.godine.

Ali tada je poginulo 346 putnika kompanija Ethiopian Airlines i indonežanske Lion Air, a sad su avioni kompanije Boeing počeli učestalo da otpadaju i nekontrolisano se strmoglavljuju i sa američkog neba i to osam meseci pred američke izbore.

Nadležne američke vlasti obustavile su proizvodnju kompletne linije aviona Boeing 737 MAX, inače najprodavanijih Boeing aviona, a istrazi koju je kako protiv kompanije Boeing tako i protiv njenog dobavljača Spirit Aerosystems pokrenula Federalna agencija za aviosaobraćaj SAD pridružilo se i Ministarstvo pravde.

Šestonedeljna istraga proizvodnog procesa i sigurnosnih procedura pokazala je, kako je izvestio Njujork tajms, da Boeing nije prošao 33 od 89 testova, a dobavljač Spirit Aerosystems, koji je izradio otpali deo trupa, nije prošao 7 od 13 testova. Nalazi kod dobavljača su krajnje bizarni : umesto propisanog sredstva za podmazivanje delova korišćen je obični tečni sapun…

Pomenuti nesrećni zviždač Džon Barnet još 2019.godine je svedočio da su u avione kompanije Boeing namerno ugradjivzni jeftiniji ili čak polovni delovi kako se ne bi dangubilo na proizvodnoj liniji. Menadžeri koje je upozorio nisu na upozorenje trošili vreme.

Sam Bog zna zašto su novootkrivene kriminalne radnje kompanije izazvale toliki javni odjek, uzroci dve tragedije koje su 2018.i 2019.godine odnele 346 života bili su već dovoljno strašni.

Marta 2019.godine avioni Boeing 737 MAX isključeni su iz svetskog saobraćaja na 20 meseci, a kompaniji Boeing je povereno da nedostatke koji su koštali života toliko ljudi – otkloni.

Posle 20 meseci, iako je izveštavano o novim manjkavostima, prvo Federalna agencija za aviosaobracaj SAD, a onda i njen evropski pandan vratili su i dalje konstrukciono neverovatni, ali i za Boeing i za aviokompanije ekonomični, 737 MAX u saobraćaj.

Oklevali su sve donedavno jedino Kinezi, što im je zamereno. Kao i činjenica što se njihova državna komisija usuđuje da daje dozvole za pristup aviona saobraćaju, pa i aviona kompanije Boeing. Pa je finanzen. net preneo ovakav komentar :

„Isporuke aviona u Kinu mora uvek da odobri tamošnji državni organ. Tako da obustava isporuka Dreamliner i Boingovog aviona za srednje desetinacije 737 MAX ima i političku dimenziju u trgovinskom ratu izmedju Kine i SAD“.

Koliko su kinesko oklevanje i kineska kontrola bili na mestu, a komentari isprazni, posredno se priznaje i u samoj Americi ovih dana.

Jer nesolidnost kompanije Boeing stigla je i na domaći teren.

Najpre je u januaru avionu Boeing 737 MAX 9 američke kompanije Aljaska Airlines pri poletanju otpao deo trupa, kraj sedišta broj 26,gde na sreću dva mesta uz nastalu rupu nisu bila zauzeta.

Istražni organ (NTSB) je utvrdio da otpalom delu trupa pri montaži nisu stavljena tri neophodna zavrtnja, pa je on klizio, klizio dok se za vreme 154.leta od uvodjenja aviona u saobraćaj nije odvalio. Tom istražnom organu Boeing nije mogao da dostavi dokumentaciju o izvršenju posla pri montaži aviona, pošto „ako nešto nije dokumentovano, onda ni dokumentacija ne može da postoji“.

U februaru se avion Boeing 787 Dreamliner kompanije LATAM na liniji Australija – Novi Zeland usred leta strelovito sručio na novu visinu,putnici su poleteli ka plafonu aviona, a njih 50 – tak je povređeno.

Istog meseca se avion Boeing 737 MAX kompanije United Airlines oteo pilotskoj kontroli pri sletanju na aerodrom u Newark.

U martu je avion Boeing 777 kompanije United Airlines pri poletanju iz San Francuska za Japan izgubio jedan točak i sa 250 putnika se srećom bezbedno spustio u Los Andjeles.

I tim slučajem se serija ne završava…

Pa CNN sada na svom sajtu piše :

„Da se radi o bilo kojoj drugoj kompaniji, sad bi bilo vreme da se pozovu advokati i počne rad na prodaji ili bankrotu. Boeing je proglašen krivim za dve fatalne nesreće u kojima je ubijeno 346 ljudi, izgubio je desetine milijardi dolara, platio je milijarde na ime kazni i nagodbi, i dospevao je u naslove zbog stalno novih problema s kvalitetom. I on je u svakom pogledu jedna nedodirljiva američka institucija – jedna vazduhoplovna kompanija koja je u suštini privatno preduzeće. A jedva da ima regulatora koji mu se može suprotstaviti. Federalna agencija za vazdušni saobraćaj je tako finansijski slaba da je prepustila Boingu da se ‘samo-reguliše „. Otud nije čudo da je administrator Federalne agencije za vazdušni saobraćaj ove nedelje bio ŠOKIRAN kad je utvrdio da Boeing nije položio polovinu testova u proizvodnji“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com