Kuba i SAD uspostavljaju komercijalnu avionsku liniju nakon 50 godina

Američki i kubanski zvaničnici potpisaće u utorak sporazum prema kome će se obnoviti komercijalni avio-saobraćaj između dve zemlje nakon 50 godina.

kubanski aerodrom

„Ovaj sporazum obezbeđuje vemoa značajan rast u putovanjima izmešu dve zemlje, a to jača predsednikov plan „građenja veza““, izjavio je Asošijejted pres Tomas Igl, zamenik pomoćnika državnog sekretara za transport.

Američki sekretar za transport Entoni Foks otputovaće u utorak na Kubu, kako bi potpisao sporazum. Potpisivanje ovog sporazuma biće najznačajniji događaj u odnosima SAD i Kube od kako su 2014. godine predsednici Barak Obama i Raul Kastro najavili normalizaciju odnosa.

Prema sporazumu, američke avio-kompanije moći će da obavljaju 110 letova za Kubu dnevno, što je pet puta više od sadašnjeg broja. Svi letovi koji se trenutno obavljaju su čarteri. Sporazum omogućava 20 američkih letova dnevno ka Havana, a ostali letovi će se obavljati ka drugim delovima zemlje.

Iako sporazum predstavlja otopljavanje odnosa, američki zakoni i dalje zabranjuju turističke posete Kubi. Amerikanci na Kubu mogu da putuju kako bi posetili familiju, kao i zbog obrazovanja, novinarstva ili državnih poslova.

Sporazum je jednosmeran, kubanskim avio-kompanijama neće biti dozvoljeno da lete za SAD.

Skoro 160.000 Amerikanaca posetilo je, čarter letovima, Kubu prošle godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com