Nagodba: Monsanto će platiti 350.000 dolara zbog GMO pšenice

Najveći svetski proizvođač genetski modifikovane pšenice Monsantno pristao je da se nagodi u sedam slučajeva u kojima su ih američki poljoprivrednici tužili zbog uzgajanja upravo GMO pšenice.

Monsantno je pristao da plati 350.000 dolara, po 50.000 dolara poljoprivrednim školama u Kanzasu, Misuriju, Ilinoju, Oklahomi, Teksasu, Luizijani i Misisipiju, a zauzvrat neće morati da prizna krivicu. Dodatno, Monsanto će tužiocima „vratiti deo troškova u okviru ovog sudskog procesa“, prenose američki mediji, ali nije poznato koliko će ovaj deo nagodbe koštati kompaniju iz Sent Luisa.

Poljoprivrednici u ovih sedam američkih država tužili su Monsanto nakon što je u maju 2013. godine otkriveno da je ova kompanija na farmi u Istočnom Oregonu gajila GMO pšenicu. To je rezultiralo otkazivanjem porudžbina američke pšenice u Japanu i Severnoj Koreji, a Evropska unija je tražila da se američka pšenica strožije testira.

Međutim, poljoprivrednici u Arkanzasu nisu pristali na nagodbu i njihova tužba ostaje na snazi.

Monsanto je zbog ovog slučaja već postigao nekoliko nagodbi u iznosu od 2,4 miliona dolara, ali ta cifra je zanemarljiva kada se u vidu ima da je ta kompanija prošle godine ostvarila profit u iznosu od 2,74 milijarde dolara.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com