Srednji prst stvarno nije Varufakisov

Jan Bemerman, voditelj ne po svaku cenu ozbiljne emisije Drugog programa Nemačke televizije (ZDF), priznao je da je baš on falsifikovao snimak grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa na kojem on pokazuje Nemcima srednji prst!

Srednji prst je, tvrdi Bemerman, umontiran na video snimak Varufakisa načinjen za vreme njegovog govora na Subversive Festivalu maja 2013. godine u Zagrebu, jer je tek uz tako doteran snimak njegova izjava – da je Grčka 2010. godine trebalo Nemcima da pokaže prst i dužničkom krizom pozabavi se sama, što ona nije učinila – delovala sasvim ubedljivo.

Snimak je objavljen u emisiji vrlo poznatog nemačkog voditelja Gintera Jauha na Prvom programu Nemačke televizije i izazvao je buru negodovanja u Nemačkoj. Janis Varufakis je odmah izjavio da je snimak izmenjen.

Ozbiljni nemački mediji ne znaju da li da veruju Bemermanu ili ne, ali čak i da je njegovo devetominutno objašnjenje slučaja falsifikat, misli Frankfurter algemajne cajtung, podloga je za ozbiljnu pouku Jauhu i ARD-u, koji su jedan stari snimak plasirali baš u vreme ogromnih sporova izmedju Grčke i Nemačke, ali i svima u Nemačkoj. A ta pouka, kaže list, glasi: “Kad nam jedan Grk pokaže srednji prst, mi poludimo, jer mi smo Nemci. Draga redakcijo Gintera Jauha, Janis Varufakis nije u pravu. Niste vi falsifikovali video snimak. Samo ste ga istrgli iz konteksta i provukli jednog grčkog političara kroz vaš studio kako bi muti i fati (mama i tata), uveče posle Tatort (kriminalna serija na ARD – prim.aut), mogli još jednom lepo da se uzbude: Izbacite tog stranca iz Evrope! On je siromašan i uzima naš novac! Mi smo gazde! To ste vi uradili. A ostalo mi “.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com