„Najznačajniji finansijski zviždač“: Iza Panama pejpersa stoji CIA

Zviždač Bredli Birkenfeld, bivši bankar koji je razotkrio amerikance koji su krili imovinu u švajcarskim bankama, izjavio je da je siguran da iza objavljivanja podataka advokatske kancelarije Mosak Fonseka stoji CIA.

Bredli Birkenfeld

„Malo je verovatno da iza toga stoji zviždač, meni se čini da iza toga stoji obaveštajna služba. Siguran sam da iza toga stoji CIA, to je moje mišljenje“, rekao je Birkenfeld za CNBC i dodao da je dokaz za to selektivno propuštanje informacija koje „ni na koji način ne nanose štetu SAD-u“.

„Činjenica je da vidimo samo imena iz država neprijatelja SAD: Kine, Rusije, Pakistana, Argentine… a ne vidimo nijedno ime iz Amerike. Zašto? Toj je loše“, kazao je Birkenfeld.

On je potvrdio da je pre više godina, dok je radio u „Swiss“ banci, znao da je Mosak Fonseka integralni deo svetske of-šor mreže koja se koristi za utaju poreza, ali da je, kako tvrdi, ta advokatska kancelarija relativno mali igrač u globalnim okvirima.

„Nama je to bilo dobro poznato, ja sam sigurno znao za to. Veliki broj panamskih firmi i dalje nudi iste usluge“.

Birkenfeld, koga CNBC nazvia „najznačajnijim finansijskim zviždačem“, je 2009. godine pomogao da se razotkriju šeme za utaju poreza u švajcarskim bankama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com