Šef CIA o Nariškinu: Bezbednost Amerikanaca važnija od sankcija

Šefovi tri ruske specijalne službe Sergej Nariškin, Aleksandar Bortnjikov i Igor Koropkov boravili su prošle nedelje u SAD, uprkos sankcijama, a u interesu bezbednosti gradjana SAD.

Tako je šef CIA Majk Pompei odgovorio šefu frakcije Demokratske stranke u Kongresu Čarlsu Šumeru, a objavljeno je na Tviteru.

„Mi se periodično srećemo s našim partnerima iz ruskih obaveštajniih službi iz istih razloga iz kojih su to radili naši prethodnici: radi obezbedjenja sigurnosti gradjana SAD“, napisao je Pompeo a prenose ruski list Komersant.

Pompeo je napisao da su teme tih razgovora borba s terorizmom, obezbedjenje vazdušne sigurnosti i akcije na sprečavanju ekstremista koji su se borili u inostranstvu.

Informacija o poseti prvog ruskog obaveštajca Nariškina, koji je pod američkim sankcijama, Vašingtonu izazvala je ljutite reakcije u Americi i oduševljenje medija u Moskvi, gde je utvrdjeno da je, po zakonu o sankcijama, Nariškin u SAD mogao da boravi samo uz izričitu dozvolu američkog predsednika.

Mnogo se spekulisalo kojim bi povodom Nariškin mogao da boravi u Americi. Ideja da je na noge američkim kolegama mogao da ide samo nekim ruskim poslom, recimo poslom bezbednosti Svetskog fudbalskog prvenstva, odbačena je konstatacijom da se u sadašnjim američkim okolnostima Majk Pompeo ne bi odlučio na put u Moskvu nijednim američkim poslom.

Ruski predsednik Vladimir Putin je neki dan zahvalio američkim specijalnim službama na informacijama koje su sprečile teroristički akt u Sankt Peterburgu i dodao da svojevremeno do tragedije u Bostonu ne bi došlo da su američke i ruske službe saradjivale.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com