Povodom ponude za kupovinu Telenora: 2018. godina rekordna u svetu po vrednosti akvizicija

Proces kojim se odlikovala 2017. godina nastaviće se i tokom 2018. godine: velike telekom-akvizicije i integracije telekomunikacionog i medijskog sektora kao i ogorčena bitka za telekomunikaciona tržista, naročito ona u Aziji (Indija) nastaviće se. Za te će poslove 2018. godina biti bolja od dobre 2017. godine.

Da će ukupna ovogodišnja vrednost integracija i akvizicija u svetu biti rekordna, odnosno najveća od izbijanja krize 2007. godine, slažu se sve svetske konsultantske kuće. Medju sektorima u koje će otići najviše para su zdravstvena zaštita, proizvodi široke potrošnje, finansije, tehnološko-telekomunikacioni sektor.

Prema studiji BakerMcKenzie ukupna vrednost integracija i akvizicija u svetskoj ekonomiji će ove godine dostići 3.200 milijardi dolara.

Prema BakerMekenzie, 50 odsto vrednosti integracija i akvizicija odigraće se ove godine, kao obično, na tržištu Severne Amerike (1.500 milijardi). Robustan rast integracija i akvizicija predvidja se u azijsko-pacifičkom regionu – u prvom kvartalu 2018. godine, ocenjuje Intrelink, čak 14%. Rast se očekuje i u Evropi, ali, zbog Brexit-a i ostalih neizvesnosti, ne po stopi koja bi konkurisala azijskoj.

Iako je najveći telekomunikacioni dil – AT&T+TimeWarner – iz političkih razloga zaustavilo Ministarstvo pravosudja Amerike, svetske konsultantske kuće ocenjuju da će 108 milijardi vredna kupovina TimeWarner-a biti realizovana do kraja ove godine. Ozbiljno se kalkuliše s tim da je posao stopiran zbog netrpeljivosti američkog predsednika Donalda Trampa i TV kanala CNN. CNN je u sastavu TimeWarner-a.

Na azijskom tržištu su intresantni procesi na indijskom telekomunikacionom tržištu, gde je već 2017. došlo ili do realizacije ili najave nekoliko integracija kojima će, prema Business Today India, ključni igrači ući u ogorčeni bitku posle koje će tri igrača (Vodafone + Idea, zatim Bharti Airtel i Jio-RComm) voditi glavnu reč na tržištu, dok će dva manja biti marginalizovana.

U telekomunikacionu priču na azijskom tržištu uključena su i dva igrača, aktivna i u Srbiji. Bharti Airtel preuzeo je ukupne operacije Telenora u Indiji, a u vezi s mogućom prodajom Telenora Srbija spominjani fond KKR je, prema Business Today Indija, na čelu konzorcijuma koji za 11 milijardi dolara kupuje wireless infrastrukturu dve indijske kompanije: Indus Towers i Bharti Infratel.

Tri najveća (državna) kineska telekomunikaciona operatora uputila su snažan izazov svetu planom o masovnom ulaganju u razvoj 5G mreže, na šta se prema razotkrivenim tajnim dokumentima Nacionalnog saveta za bezbednost Amerike sprema isto tako masovan odgovor američke države što bi sve moglo da utiče na trendove u sektoru integracija i akvizicija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com