Podignuta optužnica protiv Folksvagena, moguća kazna i do 90 milijardi dolara

Američko Ministarstvo pravde podnelo je građansku tužbu protiv Folksvagena (VW) zbog kršenja zakona o čistom vazduhu, koja bi nemačkog proizvođača automobila mogla koštati čak 90 milijardi dolara.

folksvagen

Teoretski, Folksvagen bi mogao biti kažnjen sa 37.500 dolara po vozilu (ukupno 90 milijardi) zbog kršenja zakona. Ali, američki mediji tvrde da će kazna biti znatno manja.

Kada je američka Agencija za zaštitu okoline (EPA) objavila da neka dizel vozila te kompanije, njih skoro 600.000, imaju softver koji na eko-testovima prikazuje znatno manju emisiju štetnih gasova nego inače, regulatori su poručili da bi nemačka kompanija mogla biti kažnjena sa 18 milijardi dolara.

U tužbi ministarstva, podnesenoj na zahtev EPA-e, tvrdi se da je Folksvagen prekršio zakon o čistom vazduhu u četiri tačke, uključujući nameštanje kontrolnog sistema štetnih emisija i neprijavljivanja kršenja zakona.

„Tvrdimo da su oni znali šta rade, da su namerno prekršili zakon i da su posledice značajne po zdravlje“, rekao je Rojtersu zvaničnik Ministarstva pravde.

Iz ministarstva je poručeno i kako se vodi istraga protiv Folksvagena, koja bi mogla dovesti do kaznenih prijava jer je kompanija dovela u zabludu američke potrošače i regulatore.

Folksvagen je polovinom septembra priznao postojanje softvera za lažiranje na eko-testovima u više od 11 miliona njegovih vozila.

To priznanje čini gotovo nemogućim obranu Folksvagena na sudu, ali advokati nemačke kompanije najavili su da će tražiti nagodbu s manjom kaznom uz argument da bi maksimalna kazna znatno naštetila kompaniji i dovela do masovnih otpuštanja.

Folksvagenu prete i tužbe u mnogim drugim zemljama, koje iz istog razloga sprovode istrage.

Kazne u SAD-u mogle bi biti oštrije nego u Evropi, ali Folksvagen je više izložen u Evropi. Od 11 miliona vozila koja imaju sporni softver, manje od 600.000 prodano ih je u SAD-u, a većina ostalih u Evropi.

Nemački gigant je već izdvojio najmanje 6,5 milijardi evra zbog budućih troškova u vezi s tim skandalom.

Suočen s najvećom krizom u svojoj 78-godišnjoj istoriji, Folksvagen planira niz mera štednje, od smanjenja investicija do zamrzavanja napredovanja menadžera i oštrog rezanja troškova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com