Portoriko u ponedeljak proglašava bankrot?

Gotovo je sigurno da će Portoriko u ponedeljak proglasiti bankrot jer nema novca da isplati ratu od 58 miliona dolara, javlja CNN.

portoriko

„Mi smatramo da su se šanse za bankrot popele na 100 odsto“, rekao je analitičar rejting agencije „Moodys“ Ted Hempton.

Guverner Alehandro Garsija Padilja izjavio je da ne može isplatiti sva potraživanja i da se portorikanska ekonomija nalazi u „spirali smrti“.

Portoriko se u sličnoj situaciji našao i 1. jula, ali je tada dugove stigle na naplatu ipak izmirio. Ovog puta stvari bi se mogle drugačije završiti, jer su zvaničnici izgleda spremni na bankrot koji će pre svega udariti na lokalne ljude i kreditne zajednice. Rata od 58 miliona dolara namenjena je Korporaciji za javno finansiranje (PFC), u kojoj udeo ima oko 900.000 Portorikanaca.

Kako tvrdi CNN, zvaničnici se strateški spremaju na propust plaćanja jer postoji mali rizik da će on rezultirati tužbom. Država će sledeće nedelje verovatno izmiriti obaveze prema međunarodnim kreditorima.

„Dug PFC-u je relativno mali, ima slabu zakonsku zaštitu i u vlasništvu je ljudi koji najverovatnije neće tužiti vladu“, rekla je Kejt Long izvršni direktor kompanije koja se bavi kretanjem portorikanskog duga.

Ukupan dug Portorika iznosi 70 milijardi dolara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com