Ral: Milijarde za ratove, 29.000 dolara za Mars – to je ludost!

Sjedinjene Američke Države troše milijarde dolara nedeljno na invazije država širom sveta i gubljenje ratova, a s druge strane nude samo 29.000 dolara za revolucionarnu ideju koja će zaštiti astronaute od smrtonosne radijacije u svemiru, rekao je za RussiaToday američki kolumnista i karikaturista Ted Ral.

NASA-in projekat „Mars One“, koji je pokrenut pre četiri godine, do sada je koštao nekoliko milijardi dolara. Oko 200.000 kandidata je testirano za put na Crvenu planetu. Međutim, za pitanje zaštite od radijacije u svemiru, smrtonosne radijacije, ostavljeno je tek 29.000 dolara. I NASA nema odgovor na to pitanje, već traži pomoć sa strane.

Kako poslati ljude na Mars, a da ih radijacije ne ubije, ukratko glasi pitanje koje je NASA postavila javnosti, a za najbolji odgovor ponuđena je nagrada od 29.000 dolara. Ta količina novca za nepremostivo pitanje na putu ka Marsu? Glupost, ili ludost, šta god je politički korektnije.

„Mislim da niko ko je dovoljno pametan da reši ovaj problem ne može biti kupljen za 29.000 dolara. To je ludo“, nije štedeo reči Ral.

Na pitanje novinara ruske međunarodne TV stanice na engleskom jeziku na šta NASA troši budžet od 10 milijardi dolara godišnje, Ral odgovara: „Mislim da je deo problema to što NASA više zaista ne radi ono što američka javnost želi da oni rade. Američka javnost želi da oni budu kao Star Trek, da idu i hrabro istražuju nove svetove, da idu na Mars i dalje, da istražuju svemir. A ovi momci (NASA prim.aut) praktično troše svoje vreme na slanje industrijskih i korporativnih satelita za transnacionalne korporacije. Tako da tu novac ide, to je njihova misija, a budžet za istraživanje svemira je dramatično smanjen. Nažalost, zato i nismo učinili Bog zna šta u svemiru još od 1969. godine“.

Ral dodaje da i je sramno što se SAD hvali činjenicom da su Nepal, nakon razornog zemljotresa, pomogle sa milion dolara.

„Milion dolara za ogromnu prirodnu katastrofu zaista nije nešto čime se treba hvaliti“, rekao je Ral za RussiaToday.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com