SAD pomaže Srbiji da unapredi energetsku bezbednost

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i specijalni izaslanik Džona Kerija za međunarodna energetska pitanja Amos Hohštajn postigli su danas u Vašingtonu dogovor o saradnji naše zemlje i SAD po pitanju energetike, diverzifikacije snabdevanja i izvora energije.

Na sastanku održanom u Stejt departmentu takođe je postignut dogovor o unapređenju energetske bezbednosti Srbije.

Antić je tom prilikom izneo spremnost Srbije za daljim jačanjem saradnje na zajedničkim projektima u oblasti energetike sa SAD.

Hohštajn je izrazio razumevanje za poziciju Srbije u pogledu energetske diverzifikacije, i preneo punu podršku SAD ostvarivanju postavljenih ciljeva.

Tokom razgovora dogovoren je nastavak dijaloga i konkretna saradnja po ovim pitanjima.

Antić se istog dana sastao i sa predstavnicima kompanije „Southern“, jedne od vodećih američkih energetskih kompanija.

Na sastanku je bilo reči o mogućnostima realizacije projekta izgradnje nove termoelektrane uz primenu „TRIG“ tehnologije, putem koje se gasifikacijom uglja električna energija proizvodi uz najviše ekološke standarde.

Tom prilikom je postignut dogovor o tome da predstavnici „Southerna“ do kraja jula, u okviru delegacije Ministarstva energetike SAD, posete Srbiju kako bi se definisali konkretni koraci u realizaciji ovog, veoma važnog, zajedničkog projekta.

Nakon Vašingtona, Antić će posetiti gradove Denver i Feniks, gde će se susresti sa predstavnicima kompanija „Rio Tinto“ i „Friport“, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com