Uskoro proizvodnja energije iz biomase i biogasa

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić potpisao je danas ugovore o dodeli bespovratnih sredstava u iznosu od 1,6 miliona dolara za podršku u izgradnji šest novih postrojenja u Srbiji za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase i biogasa.

antić

Antić je, nakon potpisivanja ugovora sa predstavnicima šest kvalifikovanih kompanija investitora, rekao da će Srbija, izgradnjom postrojenja u Aleksincu, Baču, Alibunaru i Zrenjaninu, dobiti ukupno 6,32 megavata instalisane električne snage.

Reč je, kako je objasnio, o postrojenjima koja koriste obnovljive izvore energije, a ukupna vrednost tih investicija iznosi 22,7 miliona dolara.

Sredstva za podršku ovim investicijama obezbeđena su u okviru projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“, koji finansira Globalni fond za zaštitu životne sredine, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Bespovratna sredstva dobijena su u iznosu od 15 odsto ukupne investicione vrednosti za svaki projekat pojedinačno, odnosno u maksimalnom iznosu od 275.000 dolara, pod uslovom da je ukupna vrednost svakog projekta veća od 1,2 miliona dolara.

Ugovori su potpisani sa preduzećem Forkom iz Beograda, koje će graditi postrojenja u Aleksincu, i preduzećima BGS Gama BP, BGS Alfa BP i BGS Beta, koja će biti zadužena za izgradnju postrojenja u Baču.

Takođe, ugovori su potpisani i sa firmom Biogas enerdži, koja će se baviti postrojenjem u mestu Ilandža kod Alibunara, i firmom Bioelektra, koja će graditi postrojenje u Botošu kod Zrenjanina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com