Sad Putin na Bliskom istoku : Iranski dronovi koji menjaju rat u Ukrajini

Ruskog predsednika Vladimira Putina na aerodromu u Teheranu sačekao je iranski ministar nafte, a Gasprom je već sklopio 40 milijardi vredan ugovor s iranskom naftnom kompanijom, ali u zapadnoj štampi glavna intriga je 300  iranskih bespilotnih letilica koje su, navodno, već isporučene Rusiji.

Moskva nije zvanično potvrdila tu ekskluzivnu kupovinu, do informacija o njoj nisu došli ni Putinovoj administraciji bliski ruski državni mediji, ali se već komentariše da bi visokosofisticirane iranske bespilotne letilice Šahid mogle da znače temeljnu promenu igre u ratu u Ukrajini.

Te letilice navodno mogu da lete 1000 kilometara i vise satima u vazduhu.

Od 13.do 16.jula na Bliskom istoku – u Izraelu, Palestini i Saudijskoj Arabiji, boravio je američki predsednik Džo Bajden. Ta poseta će biti zapamćena po njegovoj izjavi da su SAD spremne da vode region Bliskog istoka, a nisu spremne da u tom regionu dozvole vakum koji bi ispunile Rusija i Kina.

U nameri da pokaže ulogu koju na Bliskom istoku igra Rusija, ruski predsednik se u Teheranu sastaje s predsednicima Irana i Turske, a zvanično im je ključna tema Sirija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com