SAD: Uvođenje sankcija bi nam moglo doći glave

Sjedinjene Američke Države već dugi niz godina uvode sankcije protiv režima koji im se ne sviđaju. Međutim, čak i najveći zagovornici ove politike kažu da bi im se preterano uvođenje sankcija moglo osvetiti.

SAD

„Sankcije nisu ‘srebrni metak’, ili rešenje za svaku krizu u svetu. I, čak i kada sankcije daju rezultate, može doći do negativnih posledica po SAD i međunarodni finansijski sistem“, rekao je Adam Šubin, podsekretar američkog Ministarstva finansija za terorizam i finansije.

Zvaničnik Ministarstva finansija je dodao da sankcije mogu da dovedu do ozbiljnih troškova i nanesu udarac ne samo protivnicima SAD-a, nego i njenim saveznicima. „One mogu prouzrokovati zahlađenje diplomatskih odnosa ili ublažavanje komercijalnih aktivnosti. Takođe, tu je i rizik od odmazde“, rekao je Šubin.

On je kazao da preterana upotreba sankcija može naškoditi američkom finansijskom sistemu, središtu svetskog biznisa, i dugoročno dovesti SAD do gubitka tog statusa. „Ako izgubimo to, onda gubimo i ekonomski uticaj koji je naše sankcije učinio tako efikasnim na prvom mestu“.

Kako tvrdi Šubin, Ministarstvo finansija trenutno sprovodi više od 30 progrma sankcija širom sveta.

Njegovo upozorenje dolazi u trenutku kada republikanci traže način da nametnu nove sankcije protiv Irana, uprkos ispunjavanju svih zahteva iz nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com