Saudijska Arabija snizila cenu nafte za januar

Nafta tipa brent pojevtinila je danas i u 16.32 sati trgovalo se tom naftom po ceni od 69,43 dolara za barel, pošto je objavljena iznenadjujuća vest da je Saudijska Arabija snizila cene svoje nafte za januarske isporuke Aziji i SAD.

Cena saudijske nafte Arab light smanjena je za 2 odsto što su analitičari primili s čudjenjem s obzirom da u severnoj polulopti, kojoj je sniženje namenjeno, tražnja u januaru obično doživljava svoj pik.

Prema navodima Wall Steet Journal-a Saudijska Arabija smatra da će se cena nafte stabilizovati na 60 dolara za barel i da zemlje Persijskog zaliva mogu da izadju na kraj sa tom cenom nafte.

I ruska rublja je juče, posle kratkog oporavka koji nije nadoknadio gubitak od 3. decembra, opet u padu. Mada je Centralna banka Rusije, odmah po okončanju jutrošnjeg obraćanja ruskog predsednika Vladimira Putina ruskom parlamentu, sledeći njegov poziv, objavila da „sprovodi neprekidni nadzor trgovina na deviznom tržištu za slučaj pojave nesavesnog ponašanja učesnika. Ukoliko bude znakova manipulacije valutnim kursom Banka Rusije namerava da inicira istragu tih činjenica“.

Centralna banka Rusije za sutra je predvidela jačanje kursa rublje, pa minimalni zvanični kurs za sutra iznosi 52,6939 rubalja za dolar i 64,8443 rublje za evro.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com