Tvorac bitkoina dobija Nobelovu nagradu za ekonomiju?

Nobelova nagrada za ekonomiju za 2016. godinu mogla bi vrlo verovatno biti dodeljena zagonetnom tvorcu virtualne valute bitkoina – Satoši Nakamotou, prenosi RT.

Čove za koga se veruje da je tvorac btkoina Satoši Nakamoto
Čovek za koga se veruje da je tvorac bitkoina Satoši Nakamoto

Nakamotoa je Nobelovom komitetu za nagrade predložio Bagvan Čovdri, profesor finansija na Univerzitetu Čikaga i UCLA-u, piše Hafington post.

„Jedva da mogu da se prisetim još jedne ekonomske ili finansijske inovacije u poslednjih nekoliko decenija čiji se uticaj na povećanje blagostanja može meriti sa pronalaskom Satoši Nakamotoa. Zato sam ga predložio za Nobelovu nagradu za ekonomiju“, rekao je profesor Čovdri.

Bitkoin je revolucionaran pronalazak, tvrdi Čovdri. Digitalna valuta ima mnoge prednosti u odnosu na fizički i papirni novac, rekao je on i dodao da je bitkoin iznedrio mnoge inovacije u finansijskom sektoru koje su omogućile digitalizaciju finansijskih ugovora i trenutni transfer novca.

Puno ime čoveka za koga se veruje da je tvorac kriptovalute je Dorijan Prentis Satoši Nakamoto, otac je šestoro dece, diplomirao je fiziku na Politehničkom univerzitetu države Kalifornije, a sada živi potpuno povučeno i skromno u gradiću Templ Siti. On je demantovao tvrdnje medija da je „otac bitkoina“, ali svetska javnost i dalje veruje u suprotno.

Bitkoin je prva decentralizovana digitalna valuta, a pokrenuta je 2009. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com