Železara Smederevo: Koliko koštaju najboji menadžeri na svetu

U ponedeljak će Vlada Srbije, vlasnik Železare Smederevo, raspisati konkurs u potrazi, kako je rekao predsednik Vlade Aleksandar Vučić, za najboljim menadžerima na svetu, koji bi toj firmi trebalo da obezbede jeftine sirovine, sigurno tržište i radna mesta za više od 5.000 ljudi.

Ko će da plaća najbolje menadžere na svetu nije rečeno, ali da vidimo koliko najbolji menadžeri na svetu koštaju?

Lari Elison

U Americi postoji za 2013. godinu nekoliko lista, u zavisnosti šta se sve u primanja menadžera uračunava, ali najsvedenija je ona na koju se pozivaju Njujork tajms i Forbs. Prema toj listi najbolje plaćeni menadžer u SAD 2013. godine je bio šef firme Oracle Lari Elison sa godišnjom platom od 78,4 miliona dolara.

A za njim slede: šef Volta Diznija Robert Ajdžer sa 34,3 dolara, Rupert Mardok šef 21.st. Century Fox-a sa 26,1 milion dolara, šef Honeywell International-a Dejvid Kol sa 25,4 miliona dolara, pa Dejvid Far šef Emerson electric’s-a godišnjom platom od 25,3 miliona dolara.

Na šestom mestu je 2013. godine bio Džejms Mek Nerni direktor Boinga sa 23,3 miliona dolara, na sedmom mestu je Alan Mulali šef firme Ford Motors-a sa 23,2 miliona dolara, na osmom Lari Merlo šef CVS Caremark-a sa 22,9 miliona, na devetom mestu po visini plate zaradjene 2013. godine je Paal Kibsgaard šef Šlumbergera sa 22 miliona dolara, a na desetom mestu je Kenet Šeno šef Ameriken ekspresa sa 21,7 miliona dolara.

Veoma važan deo menadžerskog ugovora čini takozvani zlatni padobran u slučaju raskida ugovora. Primera radi, šef firme Mc Kesson bi u tom slučaju dobio otpremninu od čak 303,4 miliona dolara.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com