Hoće li nova turska vlada hteti stari Turski tok?

U subotu će se u Bakuu sastati ruski predsednik Vladimir Putin i turski predsednik Redžep Taip Erdogan i, nema sumnje, da će tema razgovora biti i odnos nove turske vlade prema starom Turskom toku.

Mapa planirane rute gasovoda Turski tok (2)

Turska je 60 odsto zavisna od ruskog gasa i mogla bi tu zavisnost i da poveća, toliki je nivo poverenje medju nama, izjavio je za ruski poslovni list Vzgljad bivši šef turske diplomatije Jašar Jakiš.

„Zapad Turskoj ne može dati ono što može Rusija. Zato, što se Turske tiče, medju njima u toj sferi nema konkurencije. Danas Turska od isporuka ruskog gasa zavisi 60 odsto. Ostali gas dobijamo iz Azerbejdžana, Irana, tečni gas iz Alžira i sa medjunarodnog tržišta. Ankara toliko veruje Moskvi da je spremna da poveća svoju zavisnost i iznad 60 odsto. Toliki je nivo našeg poverenja“, rekao je Jakiš.

Jakiš, u razgovoru za ruski list, tvrdi da će ugovor o Turskom toku biti potpisan bez obzira ko će, kao rezultat prošlonedeljnih izbora u Turskoj, formirati vladu u Ankari.

„Turski tok je potreban zato što ćemo mi biti samo tranzitna država. Turskoj je garantovan novac za tranzit. A to je dobar izvor prihoda. Ako Ankara poželi može se iz tog gasovoda snabdevati i sama. Ali i bez Turskog toka, nema rizika da bi Turska mogla ostati bez gasa. Od 2012. godine Republika troši 55 milijardi kubika. A samo projekat TANAP u dugoročnoj perspektivi daje mogućnost za dopunskih 60 milijardi kubika“, rekao je Jakiš za Vzgljad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com