Britanska naftna industrija pred kolapsom

Britanska Agencija za naftu i gas (OGA) saopštila je da je naftna industrija u Severnom moru u ozbiljnoj opasnosti od kolapsa, jer najveće energetske kompanije odlažu projekte zbog pada cena nafte,

Severno more

Energetske kompanije koje posluju u Severnom moru moraju da se udruže i fundamentalno promene svoje radne navike kako bi postale efikasnije, izjavio je Endi Samjuels šef OGA.

Samjuels, koji je zadužen za oživljavanje energetskog sektora, upozorava da kad jedna kompanija napusti Severno more ostalim se povećavaju infrastrukturni trškovi.

„Kompanije dele troškove prerade i održavanja gasovoda, a ako jedna ili više kompanija napusti sektor ostale neće moći da podnesu troškove i to će izazvati domino efekat“, ističe Samjuels.

Prema podacima OGA, naftna industrija u Severnom moru je teško pogođena padom cena nafte za preko 50 odsto od juna prošle godine, a samo od januara do marta ove godine prihodi britanske vlade su pali 75 odsto na 168 miliona funti, uz gubitak od preko 5.000 radnih mesta u tom sektoru.

Vlada Velike Britanije ponudila je energetskim kompanijama niz novih poreskih olakšica, ali ih je takođe i pozvala da rade zajedno kako bi naftnu industriju održali u životu.

OGA je osnovana u aprilu ove godine i zadatak joj je da oživi energetsku industriju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com