Saudijska Arabija povukla 70 milijardi dolara iz državnih rezervi

Saudijska Arabija je u poslednjih 6 meseci povukla 70 milijardi dolara iz svojih globalnih rezervi, što mnogi stručnjaci smatraju jasnim pokazateljem ekonomskih poteškoća ove zemlje, piše Klix.ba.

Saudijska Arabija

Cena nafte već godinu dana iznosi 60 dolara po barelu, međutim, Saudijska Arabija, kao najveći svetski prozvođač nafte, već duže krije koliko ovo zapravo utiče na ekonomiju ove države.

Kako prenosi Fajnenšel tajms, novčane rezerve Saudijske monetarne agencije smanjile su se za 73 milijarde dolara od kada su se cene nafte više nego prepolovile.

Naime, 80 odsto državnog budžeta, čak 45 odsto BDP-a, potiče od prodaje nafte. Dakle, pad cena nafte predstavlja veliki udarac na saudijsku ekonomiju, a posebno ako državna potrošnja ostaje ista. Najniža cena ove godine je iznosila 45 dolara, u odnosu na prošlogodišnjih 100.

Biznis insajder smatra kako su saudijske vlasti povukle novac sa stranih računa kako bi mogle održati domaću ekonomiju, smanjiti deficit u domaćem budžetu, kao i finansirati vojnu kampanju koju trenutno sprovode u Jemenu.

S obzirom na količinu nafte koju proizvodi (oko 10.564 miliona barela dnevno), Saudijska Arabija ima moć da sama diktira cenu nafte, međutim, državne vlasti imaju nameru da izbace rivalske zemlje iz trke u proizvodnji i prodaji nafte.

Drugim rečima, što je viša cena, to više država može da konkuriše na globalnom tržištu nafte.

Ipak, postoje i oni koji smatraju da je povlačenje velikih količina novca sa stranih računa zapravo priprema Saudijske Arabije da još više poveća svoje proizvodne kapacitete i tako u potpunosti zavlada globalnim naftnim tržištem.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com