Trampa izdašno finansirali Google, Microsoft, šećer, sportski klubovi…

Nije samo finansijska podrška venecuelanske državne naftne kompanije interesantna na spisku donatora inauguracije američkog predsednika Donalda Trampa. Ni blizu.

Na tom spisku, koji je objavila Federalna izborna komisija SAD, a koji ukupno ima 510 strana, ima i drugih izuzetno interesantnih donatora. Primera radi, Google je inauguraciju pomogao sa ukupno 285.000 dolara, a Microsoft sa 35.000 manje.

Tu je i najpoznatiji proizvodjač genetski modifikovanih biljaka Monsanto, koji se doduše nije proslavio visinom donacije – 25.000 dolara. A još gori je bio proizvodjač čokoladica Mars i Milky Way sa donacijom od 1.827,46 dolara!?

Da šećera na inauguraciji ne manjka pobrinuli su se i veliki američki proizvodjači šećera – Florida Crystals (500.000) i United States Sugar Corporation (100.000). Šećera nije manjkalo ni od Pepsija (250.000).

Za banane je bio zadužen jedan od najpoznatijih svetskih dobavljača te tropske voćke Chiqiuita Brands (100.000), a izdašni su bili i proizvodjači alkoholnih pića, medju njima i pivarski gigant Anheuser Busch (250.000).

Nezaobilazni medju donatorima su i raznorazni bankari, ali i same banke. Bank of America je donirala milion dolara, a upola manje JP Morgan Chase. Izdašne su bile i druge kompanije iz finansijskog sektora, pre svega kompanije koje daju zajmove milionima Amerikanaca – Quicken Loans (750.000), Advance America (250.000)… Velika Visa donirala je 50.000 dolara.

I naftne kompanije su bile izdašne. Tako je, primera radi, Exxon, odakle je došao trenutni američki državmi sekretar Reks Tilerson, donirao pola miliona dolara.

Izdašne su bile i farmaceutske kompanije, koje su i više nego profitirale na berzi nakon Trampove pobede. Pfizer je donirao milion dolara.

Za prevoz su, pretpostavljamo, bili zaduženi na nebu Boeing, a na tlu Ford. Oni su donirali milion, odnosno četvrt miliona dolara.

Od pojedinačnih donacija izdvaja se ona Skota Besenta, čoveka koji je vodio investicioni fond Džordža Sorosa, jednog od najvećih protagonista Hilari Klinton, Trampove suparnice na predsedničkim izborima. Besent je, poput Sahida Kana, vlasnika sportskih klubova, donirao milion dolara. Isto toliko su donirali i Bob MekNeir, još jedan čovek iz sporta (vlasnik kluba Houston Texans), Stenli Koenke (vlasnik kluba Denver Nuggets), milijarder Stiven Koen, vlasnik kompanije GoDaddy Robert Parsons…

Inauguracioni komitet Donalda Trampa preko donacija je dobio ukupno 106 miliona dolara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com