Li Kećijang: Najveći izazov jaz između očekivanja i rezultata

Kineski premijer Li Kećijang smatra da je „najveći izazov sa kojim se može suočiti saradnja inicijative ’16 plus 1′ potencijalni jaz između očekivanja i stvarnih rezultata te saradnje“. Kećijang je tu verovatno mislio na prevelika očekivanja država iz centralne i istočne Evrope kada su u pitanju kineske investicije.

U intervjuu koji je dao medijima iz centralne i istočne Evrope, a koji prenosi Jutarnji list, Kećijang je rekao da preliminarni podaci pokazuju da gotovo 1.000 kompanija iz ovog regiona posluje u Kini.

„U avgustu na sastanku 15 kineskih pokrajina (autonomnih regija) i opština koje čine dve trećine nacionalnog bogatstva sa lokalnim čelnicima 16 evropskih država sklopljen je ceo niz važnih i velikih poslova. Tri provincije, Hebei, Lejiang i Fudžijan, potpisale su sporazume o saradnji s lokalnim strukturama u državama CIE, a u vrednosti od dve milijarde dolara“, rekao je kineski premijer i dodao da je time i na lokalnom nivou otvorena nova stranica.

Kećijang je rekao da je „kina spremna finansirati gradnju železničke pruge Beograd – Budimpešta, te modernizaciju grčke luke Pirej što će doneti direktne koristi populaciji od 32 miliona ljudi koji žive na površini od 340.000 kvadratnih kilometara“.

Sutra u Beogradu počinje Treći samit Kine i 16 zemalja iz centralne i istočne Evrope. U Beogradu će se pojaviti 15 evropskih premijera, dok će Hrvatsku predstavljati ministarka spoljnih poslova, Vesna Pusić.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com