Crnu Goru će autoput koštati 25 odsto BDP-a

Izgradnja autoputa Bar – Boljari, prvog autoputa u Crnoj Gori, tu državu će koštati oko 25 odsto bruto domaćeg proizvoda, što se finansira spoljnim zaduživanjem i naglim povećanjem nivoa fiskalnog deficita i javnog duga u srednjoročnom periodu, ocenila je Svetska banka.

„Štaviše, očekuje se dalje povećanje troškova izgradnje po osnovi izgubljenih poreza nakon ratifikacije Zakona o autoputu kojim se uvoz građevinskog materijala, opreme i dugih roba oslobađa carine i poreza na dodatu vrednost (PDV). Takođe omogućava i oslobađanje od poreza na dohodak i socijalnih doprinosa radnike koji nisu državljani i nemaju prebivalište, po osnovu prihoda zarađenog u Crnoj Gori i predlaže tri puta nižu akcizu na gorivo, odnosno 169 evra po toni“, ističe se u izveštaju Svetske banke, prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Autoput Bar – Boljari trebalo bi da bude dugačak 167 kilometara, a ukupna vrednost ovog projekta procenjuje se na skoro 3 milijarde evra. Sredstva za gradnju prve deonice od Podgorice do Mateševa obezbeđena su iz kredita kineske Eksim banke i reč je o 687 miliona evra.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com