DJB: Krivična prijava protiv Nikole Petrovića

Pokret Dosta je bilo saopštio je da je njihov lider Saša Radulović podneo krivičnu prijavu protiv direktora EMS-a Nikole Petrovića zbog zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe u vezi sa javnim nabavkama.

nikola petrović

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Lider pokreta DJB Saša Radulović podneo je Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv Nikole Petrovića, direktora Elektromreža Srbije i kuma premijera Aleksandra Vučića, zbog sumnje da je izvršio krivična dela zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe u vezi sa javnom nabavkom.

Prijava je podneta zbog osnovane sumnje da je Petrović sa pozicije direktora EMS-a 2013. godine sa privrednim društvom „AAA-1 Rent“ doo zaključio štetne ugovore o četvorogodišnjem zakupu dva automobila marke BMW. Cena zakupa vozila, koje je EMS po isteku perioda zakupa trebalo da vrati vlasniku, iznosila je 145.200,00 evra, dok bi za kupovinu tih istih novih vozila po kataloškoj ceni, koji bi trajno ostali u vlasništvu EMS-a, trebalo izdvojiti 107.580 evra. Za zloupotrebu službenog položaja koja je pričinila štetu veću od 1,5 miliona dinara zaprećena je kazna od 2 do 12 godina zatvora.

Tokom sprovođenja ove javne nabavke na pismeni zahtev firme „AAA-1 Rent“ doo naručilac EMS je za 24 časa promenio uslove iz konkursne dokumentacije. Prvobitni kriterijum da potencijalni prodavac poseduje flotu od minimalnih 1.500 vozila smanjen je na 275 vozila. Osim što su kriterijumi prilagođeni firmi „AAA-1 Rent“ doo na ovaj način prekršene su odredbe Zakona o javnim nabavkama kojima je propisano da naručilac, po isteku roka predviđenog za podnošenje ponuda, ne sme da menja niti da dopunjuje konkursnu dokumentaciju.

Ove mahinacije Vučićevog kuma dokumentovane su u službenom izveštaju antikorupcijskog tima tadašnjeg Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine koji je formirala ministarka Zorana Mihajlović. Izveštaj sastavljen još u julu 2013. godine i završio je u fioci jer ministarka Mihajlović nije imala smelosti da se sprotstavi direktoru EMS-a Nikoli Petroviću.

Pokret DJB očekuje da tužilaštvo na ovom primeru javnosti pokaže da nije pod uticajem izvršne vlasti i da su pred zakonom svi jednaki bez obzira što je reč o kumu premijera Aleksandra Vučića.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com