Pande diplomate

Kineski predsednik Si Djinping stigao je u Nemačku na Samit G20 s poklonom: Berlinskom zoološkom vrtu Kinez je na poklon doneo par pandi. Jiao Qing ima šest a njegova partnerka Mengmeng tri godine. Poklanjanje pandi je uobičajeni kineski diplomatski poklon s tipično kineskim značenjem.

Kinezima se spočitava da pande koriste u sklopu svoje „diplomatije šarma“. Prvi put je Peking dve pande poklonio Nacionalnom zoovrtu u Vašingtonu 1972. godine, a po želji Pat, supruge svog gosta Ričarda Niksona. Od tada do 1982. godine osam zemalja je na poklon dobilo 23 pande. Od te godine pande se ne poklanjaju nego iznajmljuju pod strogim uslovima koje diktiraju kineski darodavci.

Poklon ide u paru, zemlja poklonoprimalac je dužna da svake godine Kinezima isplazi milion dolara za istraživanje života ovih divnih retkih životinja, pande se poklanjaju na period od deset godina, a u slučaju da dobiju mlade, oni pripadaju darodavcu – Pekingu.

Posle Berlina, pande će do 2018. godine dobiti i zoološki vrtovi u Holandiji, Danskoj i Finskoj.

Nedavno je mladunče dobio par (iznajmljenih) panda u Tokiju – mladunče sa roditeljima ostaje 24 meseca, a onda put pod noge…pravac Kina.

U celom svetu postoji samo 1.860 velikih panda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com