UN: Norveška najbolja zemlja za život, Srbija na 66. mestu

Rezultati izveštaja UN-a o ljudskom razvoju za 2015. godinu pokazali su da je najbolja zemlja za život Norveška, a prate je Australija, Švajcarska, Danska, Holandija, Nemačka, Irska, Sjedinjene Američke Države (SAD), Kanada i Novi Zeland.

Norveška

Među 20 najboljih zemalja za život još su se našli Singapur, Hong Kong, Lihtenštajn, Švedska, Velika Britanija, Island, Južna Koreja, Izrael, Luksemburg i Japan.

Prema ovom izvještaju UN-a, od 20 najboljih zemalja za život 11 njih se nalazi u Evropi, a 4 u Aziji, prenose Nezavisne novine.

Od zemalja regiona, najbolje mesto za život je Slovenija koja se nalazi na 25. mestu ove liste koja tretira ukupno 188 zemalja sveta. Nakon Slovenije sledi Hrvatska koja zauzima 47. mesto, Crna Gora 49. i Srbija na 66. mestu liste koja je sastavljena na osnovu postojećih uslova života u zemlji.

Od zemalja regiona najgore su rangirani Makedonija koja zauzima 81., kao i Albanija i Bosna i Hercegovina koje dele 85. mesto UN-ove liste.

Slovenija, Hrvatska i Crna Gora se nalaze u grupi zemalja koje krasi vrlo visok stepen ljudskog razvoja, dok su ostale zemlje regiona među zemljama u kojima postoji visok stepen ljudskoj razvoja.

S druge strane, najlošije zemlje za život u svetu su Niger, Centralnoafrička Republika, Eritreja, Čad, Burundi, Burkina Faso, Gvineja, Sijera Leone, Mozambik i Mali. Ove zemlje okvalifikovane su niskim stepenom ljudskog razvoja.

Rezultati izveštaja i ljudskom razvoju se računaju na osnovu parametara kao što su siromaštvo, pismenost, obrazovanje, životni vek i drugi faktori.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com