Finansijska podrška bržem prodoru na inostrana tržišta

Razvojna agencija Srbije saopštila je danas da je raspisala treći javni poziv u okviru programa Vlade Srbije „Godina preduzetništva“, koji se odnosi na podršku internacionalizaciji privrednih društava, preduzetnika i klastera koji se bave proizvodnjom, preradom ili uslugama koje mogu biti predmet međunarodne trgovine.
Dinari
U saopštenju se navodi da ukupan budžet bespovratnih sredstava namenjenih korisnicima ovog programa iznosi 90.000.000 dinara, pri čemu se raspoloživa sredstva odobravaju po projektu kao sufinansiranje u visini do 50 odsto troškova projekta, bez PDV-a.
Sredstva se dodeljuju u iznosu od 50.000 do 1.000.000 dinara za privredna društva i preduzetnike u zavisnosti od aktivnosti, dok su za klastere namenjena sredstva u iznosu od 100.000 do 2.000.000 dinara.
Privrednim subjektima će se za učešće na sajmovima odobravati sredstva u iznosu do 600.000 dinara ako nisu do sada izvozili, odnosno do 1.000.000 dinara ukoliko već izvoze.
Sredstva će biti refundirana nakon završetka projekta i dostavljanja izveštaja i dokaza o završenim aktivnostima, a pomenuti program će trajati do utroška svih sredstava namenjenih korisnicima.
Sredstva iz Programa namenjena su za sledeće aktivnosti: novi dizajn proizvoda i ambalaže, poboljšanje postojećih i razvoj novih tehnoloških procesa i novih proizvoda namenjenih domaćim i stranim tržištima, testiranje novih proizvoda, učešće na međunarodnim sajmovima u inostranstvu i ispitivanje stranog tržišta.
Velika preduzeća i klasteri mogu konkurisati samo za dve vrste aktivnosti: učešće na međunarodnim sajmovima u inostranstvu i ispitivanje stranog tržišta.
Privredni subjekat ili klaster može podneti samo jedan zahtev za dodelu bespovratnih sredstava.
Sredstva se ne mogu koristiti za aktivnosti koje se realizuju u vojnoj i duvanskoj industriji, trgovini, primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, finansijskom sektoru, sektoru usluga koje nisu predmet međunarodne trgovine i organizaciji igara na sreću i lutrija.
Uputstvo i svi prateći obrasci dostupni su u elektronskom obliku na sajtu www.ras.gov.rs, kao i na sajtu www.godinapreduzetnistva.rs.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com