Kada će državna preduzeća plaćati gas? Kad Vlada Srbije odluči…

Od ukupno 126 milijardi dinara, koliko iznose potraživanja Srbijagasa, čak 77,97 odsto čine potraživanja prema privredi, rekla je za portal Ekonomske Vesti Blaženka Mandić, zamenica direktora Srbijagasa.

„U nekih 126 milijardi naših potraživanja 12,28 odsto su daljinski sistemi grejanja, 8,84 distributeri, a 77,97 privreda. Ima tu i prosvete, i zdravstvenih ustanova, i vojske, a i male privrede…“, ističe Mandićeva.

Ipak, objašnjava Mandićeva, mala privreda u potraživanjima Srbijagasa učestvuje sa tek 0,11 odsto, a osnovni problem Srbijagasa su preduzeća u restrukturiranju, koja „troše gas, a uglavnom ga ne plaćaju“.

„Nama su tu problem veliki sistemi, pre svega petrohemijski kompleks – Azotara, Petrohemija i Metanolsko-sirćetni kompleks. Azotara duguje negde oko 42 milijarde. Pre dve nedelje je izvršena konverzija u kapital jednog dela potraživanja prema Azotari. To je posledica usvajanja Unapred pripremljenog plana reorganizacije, koji je suviše dugo trajao, otprilike 3 i po godine“, kaže Blaženka Mandić.

Na naše pitanje kada će privreda, pre svega državna preduzeća, početi da plaća svoje račune za gas, Mandićeva odgovara: „To ne zavisi samo od Srbijagasa, to zavisi pre svega od uslova tržišnog poslovanja koji postoje u ovoj zemlji od toga, da tako kažem, da li ćemo mi kao Srbijagas dobiti neki signal od naše Vlade da prestanemo da se bavimo socijalnom politikom – da isporučujemo robu koju potrošač ne plaća.“

Blaženka Mandić je dodala i da proces reorganizacije poslovanja Srbijagasa neće rešiti problem velikih dugova ovog preduzeća.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com