Modernizacija 100 kilometara pruga u Srbiji

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će ove godine biti modernizovano više od 100 kilometara pruga u Srbiji, a cilj je da se udeo železničkog transporta u ukupnom prevozu u zemlji sa sadašnjih 30 poveća na 50 odsto u narednih deset godina.

mihajlović

Mihajlović je, na trećoj po redu međunarodnoj konferenciji “Železnička infrastruktura u regionu”, istakla da se Srbija po kvalitetu železničke infrastrukture u 2014. godini pomerila sa 102. na 87. mesto, upravo zahvaljujući pokrenutim kreditima i investicijama u prethodnih godinu dana.

Ona je ukazala na to da srpske železnice danas idu na dva koloseka, i to, kako je istakla, putem reformi i investicija u modernizaciju pruga i nabavku novih vozova.

Srpske železnice su, kako je podsetila, ove godine podeljene na tri posebna preduzeća – Srbija voz, Srbija kargo i Infrastruktura Železnice Srbije.

Mihajlović je navela da je cilj da se u narednom periodu ceo železnički transport odvija prugama koje su namenjene za brzine od najmanje 120 kilometara na čas, i dodala da se, nažalost, u većem delu železničke mreže saobraćaj trenutno odvija brzinama kao pre sto godina.

Prema njenim rečima, u ovoj godini je pušteno u saobraćaj 45 kilometara modernizovanih koloseka, pri čemu je namera da u ovom periodu bude modernizovano ukupno više od 100 kilometara pruge.

Ona je napomenula da su napravljeni ozbiljni iskoraci u prethodnom periodu, i izrazila očekivanje da će u novembru biti potpisan okvirni sporazum za gradnju brze pruge Beograd–Budimpešta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com