Opet Železara Smederevo: Šta nam duguje Vlada Srbije

Srpska napredna stranka i Demokratska stranka opet su nas danas počastile beskorisnim međusobnim verbalnim obračunom, a oko Železare Smederevo čiji je navodno stručan, a sigurno strani menadžment najavio da će 2015. godinu ta firma završiti „bez profita“.

železara

Demokratska stranka je požurila da registruje „lažna obećanja Aleksandra Vučića“, a Srpska napredna stranka „politiku mržnje DS prema svemu što Aleksandar Vučić i Vlada Srbije rade“!

Istina je, međutim, da su i Demokratka stranka, dok je bila na vlasti, i Srpska napredna stranka, od kako je došla na vlast, pokazale da ne znaju tačno šta bi sa Železarom, a istina je da rešenje za njen profitabilan opstanak nije lako naći. A šta je poreskim obveznicima Srbije ostala dužna Vlada Srbije, i ona Demokratske stranke i ova Srpske napredne stranke? Ostala je dužna poštenu, detaljnu analizu o tome ima li Železara Smederevo uopšte srednjoročnu i dugoročnu perspektivu, kakva je ta perspektiva i koliko bi poreske obveznike trebalo da košta.

železara

Situacija na svetskom tržištu čelika već je duže vreme loša i poboljšanje se ne najavljuje nego skraćivanje kapaciteta i koncentracija proizvodnje.

Prema najsvežijim podacima svetskih institucija za čelik, proizvodnja sirovog čelika u svetu prošle godine je smanjena za 2,8 odsto i smanjenje je registrovano u celom svetu sem u Okeaniji.

Evo: u Aziji je proizvodnja smanjena za 2,3 odsto, u EU za 1,8 odsto, u Severnoj Americi za 8,6 odsto, u Zajednici nezavisnih država za 4,3 odsto, a u Južnoj Americi za 2,5 odsto. Iskorišćenost kapaciteta u svetu je u decembru 2015. godine iznosila rekordno niskih 64,6%.

Kad je u pitanju deset država najvećih proizvođača čelika u svetu, proizvodnja je povećana samo u Indiji (+2,6%), a u svima ostalima je pala: Kina (-2,3%), Japan (-5%), SAD (-10,5%), Rusija (-0,5%), Južna Koreja (-2,6%), Nemačka (-0,6%), Brazil (-1,9%), Turska (-7,4%) i Ukrajina (-15,6%).

Zahvaljujući oštrom padu proizvodnje u SAD, Japanu, Ukrajini, Kina je svoje dominantno učešće u svetskoj proizvpdnji povećala sa 49,3 na 49,5 odsto.

Proizvodnja čelika se, dakle, ne isplati. I šta nam je sad delati? I šta mi u toj raboti možemo da tražimo?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com