Povezivanje radnog staža moguće do kraja godine

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i ministar privrede Željko Sertić pozvali su danas zaposlene i bivše zaposlene u preduzećima koja su u procesu privatizacije da iskoriste mogućnost povezivanja radnog staža i prijave se za socijalni program do kraja godine.

sertić

Vulin je, otvarajući okrugli sto „Praznine u stažu zbog neplaćanja doprinosa za PIO i povezivanje staža prema zaključcima Vlade Republike Srbije”, upozorio na to da tako nešto neće biti moguće u 2016. godini, s obzirom na to da će privatizacija tih preduzeća biti završena do kraja ove godine.

On je rekao da je država prihvatila da reši taj problem, i dodao da je to prilika da radnici i rukovodstva u tim preduzećima iskoriste svoja prava, jer u vremenu koje predstoji država više neće moći da se ponaša na taj način.

Ministar je naveo da je PIO fond za poslednjih devet meseci povukao 9,9 milijardi dinara manje iz budžeta jer je povećana naplata doprinosa, i dodao da je broj zaposlenih u realnom sektoru porastao za 5,6 odsto, odnosno broj zaposlenih koji uplaćuju doprinose veći je za 56.000.

Država je na sebe preuzela da taj problem reši jer je cilj da se stanje u društvu poboljša, rekao je Vulin i dodao da je Vlada socijalno odgovorna i da je zato prihvatila da reši problem desetine hiljada radnika koji nisu krivi za to što su ostali bez staža.

Sertić je naglasio da je do 9. oktobra ove godine 112 zaposlenih završilo proces povezivanja radnog staža, i da je za tu namenu iz budžeta isplaćeno 29,2 miliona dinara.

On je rekao da će do kraja godine 95 odsto privatizacije biti završeno, a uslaskom u 2016. godinu cilj će biti uvođenje ekonomije u racionalne, održive i tržišne principe.

Ministar je ukazao na to da ubuduće neće biti moguće da preduzeća ne plaćaju obaveze, već će morati da se ponašaju prema tržišnim principima kao i privatne kompanije.

Srbija je u ovoj godini ušla u proces pregovora sa Evropskom unijom, prihvatila je aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, a svaki od tih odnosa nosi određene obaveze i uvođenje novih standarda, dodao je Sertić.

Prema njegovim rečima, više od 60 odsto preduzeća koja se nalaze u postupku privatizacije prijavilo se da ima dug po tom osnovu.

Samo sa razdela Ministarstva privrede od 2008. do 2013. godine je uplaćeno više od 48 milijardi dinara za oko 500 preduzeća u privatizaciji, precizirao je on.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež naglasio je da će rešavanje tog problema olakšati poziciju preduzeća jer će ih rasteretiti barem dela duga prema radnicima i uvećati šanse da dođu do novih vlasnika.

Čadež je rekao da PKS sa PIO fondom i resornim ministarstvima sprovodi aktivnosti usmerene na to da firme i rukovodstva motivišu da ažurnije rade i koriste pogodnosti.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković pozdravio je odluku Vlade Srbije o povezivanju staža za one koji su, ne svojom krivicom, ostali bez te mogućnosti

Atanacković je ukazao na to da je došlo vreme da se izjednači realni deo privrede sa privredom u državnom vlasništvu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com