Srbijagas još nije tražio povećanje cene gasa za 2015. godinu

Nakon najave direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića da će „domaćinstva i privreda od 1. januara 2015. godine morati da plaćaju ekonomsku cenu gasa“, portal Ekonomske Vesti je u Agenciji za energiju Republike Srbije dobio informaciju da to neminovno poskupljenje gasa još nije zatraženo.

Agencija za energiju nije dobila zahtev Srbijagasa za promenu cene gasa za javno snabdevanje“, saopšteno nam je u ovom regulatornom telu.

Oni su nam dodatno pojasnili da od 1. januara stupa na snagu zakonom obavezna liberalizacija tržišta prirodnog gasa, gde svi kupci, „izuzev domaćinstava i kategorije malih kupaca“ moraju da izađu na tržište i traže snabdevače.

„Domaćinstva i mali kupci mogu, ali ne moraju, da menjaju snabdevača, odnosno da izađu iz sadašnje kategorije. Za potrošače koji od 1. januara moraju da izađu na slobodno tržište prestaju da važe regulisane cene, već ih njihovi snabdevači (Srbijagas i ostali licencirani“, određuju slobodno, a potrošač ima pravo da menja snabdevača koji mu ponudi povoljniju cenu, uslove ili usluge“, rečeno nam je u Agenciji za energiju.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com