UNS: Privatizovano je samo 47 odsto medija

Povodom podataka koje je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković izneo o privatizaciji medija u Srbiji, Udruženje novinara Srbije (UNS) obaveštava javnost da nije tačno da je “u procesu privatizacije do 31. oktobra 36 medija našlo nove vlasnike, što je 72 odsto”.

UNS

UNS ističe da je od ukupno 73 medija koja se privatizuju, prodato 34, što je oko 47 odsto, a ako se uzmu u obzir samo mediji za koje je objavljen Javni poziv za prodaju, procenat privatizovanih medija je 68 odsto.

Udruženje novinara Srbije ne spori pravo državnom sekretaru na ocenu da je “siguran da niko nije očekivao da će biti toliko interesovanje za privatizaciju medija”, ali upozorava da podaci o broju prodatih medija ne daju osnov za takvu tvrdnju.

„Ministarstvo kulture i informisanja mora da ima u vidu činjenicu da je 11 medija za koje nije objavljen Javni poziv bez perspektive jer će biti ugašeni, dok najmanje 11 trpi štetu čekajuće Rešenje o prenosu kapitala bez naknade“, navodi se u saopštenju UNS-a i dodaje da je 870 novinara i medijskih radnika uzelo otpremnine, kao i da još više od 30 ima pravo na njih, ali im one nisu odobrene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com