UNS: Vlada da osigura pravo na prenos kapitala i zaposlenima u Tanjugu

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da je zaprepašćeno što zaposlenima u nacionalnoj novinskoj agenciji Tanjug nije omogućeno, poput ostalih zaposlenih u medijima u privatizaciji, da ostvare pravo na prenos kapitala bez naknade.

UNS

Po tumačenju koje je UNS nezvanično dobio iz Vlade, prestankom važenja Zakona o novinskoj agenciji Tanjug, u ponoć 31. oktobra 2015. godine, formalno-pravno prestala je da postoji nacionalna novinska agencija, pa i sva prava na prenos kapitala bez naknade na koji bi zaposleni do tada imali pravo.

Po Zakonu o javnom informisanju i medijima, da je postupak prenosa kapitala pokrenut odmah po okončanju drugog kruga privatizacije – 7. oktobra, a pre prestanka važenja Zakona o Tanjugu, zaposleni u ovoj agenciji mogli su da ostvare prava koja im pripadaju po Zakonu o javnom informisanju i medijima.

UNS podseća da je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković 10. oktobra izjavio da je „besplatna podela akcija nešto što Zakon prepoznaje kao sledeću fazu kada je u pitanju Novinska agencija Tanjug“.

UNS ističe da su Agencija za privatizaciju i menadžment Tanjuga morali da pre isteka roka pokrenu postupak kojim bi zaposlenima omogućili pravo koje im pripada po Zakonu o javnom informisanju i medijima.

UNS apeluje na Vladu Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja da ne prepuste gašenju nacionalnu novinsku agenciju koja je prepoznatljiv brend Srbije i bivše Jugoslavije u svetu.

Najmanje što mogu i treba da urade jeste da omoguće ista prava zaposlenima u Tanjugu kao novinarima i medijskim radnicima drugih medija u privatizaciji i omoguće im da pod ravnopravnim uslovima uđu u tržišnu utakmicu sa drugim agencijama, zaključuje se u saopštenju UNS-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com