Vujović predstavio set finansijskih zakona

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da su razlozi donošenja izmena i dopuna Zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV) usklađivanje sa propisima EU i stvaranje boljih uslova za poslovanje privrede.

Vujović

Vujović je, obrazlažući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost u Skupštini Srbije, istakao da će to zakonsko rešenje omogućiti stranim kompanijama da posluju u Srbiji kao i u Evropskoj uniji.

Ministar je objasnio da će izmenama tog zakona biti izjednačene poreske stope na sve vidove hotelskog smeštaja na 10 odsto, na prigradski i javni gradski prevoz, kao i u pružanju usluga u građevinarstvu.

Suština je da strana lica koja posluju u Srbiji budu evidentirana kao obveznici PDV-a i da mogu da ostvare sva prava kao da su na teritoriji EU, po potpuno jednakim uslovima kao i domaća pravna lica, napomenuo je ministar.

Govoreći o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o republičkim administrativnim taksama, Vujović je rekao da se tim zakonskim rešenjem predlaže izjednačavanje poreskog opterećenja, na primer, u taksama za obavljanje detektivskih usluga, prometu toplotne energije i slično.

On je naveo da je ovim propisom, takođe, predviđeno uređenje spisa i radnji koje se vrše u upravnim postupcima u kojima se naplaćuju takse, a jedna od važnijih odredbi jeste predlog o oslobađanju taksi na spise i radnje u postupku ostvarivanja prava žrtava porodičnog nasilja.

Kada je reč o Predlogu zakona o izmenama Zakona o hipoteci, ministar je podsetio na to da je, nakon stupanja na snagu 8. jula ove godine, taj zakon bio predmet razmatranja Ustavnog suda, koji je proglasio pojedine odredbe neustavnim.

Namera novog zakonskog predloga jeste da je nakon donošenja izvršnog rešenja suda na osnovu tog zakona moguće uložiti pravni lek za zaštitu prava, rekao je on.

Govoreći o Predlogu zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma o zajmu LD 1764 (2012) između Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije, on je podsetio na to da je taj dokument potpisan 15. juna ove godine i da je predviđeno da sredstva te banke budu upotrebljena za izgradnju zatvorskih kapaciteta na teritoriji Srbije.

Prema njegovim rečima, zajam te finansijske institucije pokrivaće 60 odsto planiranih sredstava, a ostatak će biti obezbeđen iz donacija.

Srbija će imati mogućnost da bira vrstu kamate na kredit od Banke za razvoj Saveta Evrope, između varijabilne i fiksne po veoma povoljnim uslovima, ukazao je Vujović i dodao da se kasni u povlačenju kredita.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com